Den minsta stjärnan

Hur små stjärnor finns det?

Ett objekt som inte har tillräckligt stor massa för att bli en stjärna slutar istället som en brun dvärg. Bild: Nasa/JPL-Caltech

Ett objekt som inte har tillräckligt stor massa för att bli en stjärna slutar istället som en brun dvärg. Bild: Nasa/JPL-Caltech

För att en stjärna ska tändas måste temperaturen och trycket i dess inre vara tillräckligt högt för att väteatomer ska slås ihop till helium och frigöra fusionsenergi. Detta är bara möjligt om den har en massa som är större än omkring 6,7 procent av solens massa. Om massan är mindre än så blir resultatet istället en misslyckad stjärna, som kallas för en brun dvärg.

Den minsta stjärna som hittats i Vintergatan har namnet EBLM J0555-57Ab. Den upptäcktes av en internationell grupp astronomer på jakt efter planeter kring andra stjärnor än solen. Stjärnan, vars upptäckt meddelades i juli 2017, såg ursprungligen ut att vara en planet kring en stjärna på omkring 600 ljusårs avstånd från oss. Efter att ha studerat den närmare insåg astronomerna att dess massa betyder att det rör sig om en stjärna som är en mindre och ljussvagare följeslagare till den stjärna de sökte efter planeter kring.

Stjärnan har ungefär 85 gånger så stor massa som planeten Jupiter, vilket motsvarar drygt åtta procent av solens massa, men dess radie är bara omkring 49 000 kilometer, viket betyder att den är något mindre än Jupiter.
– Den här stjärnan representerar troligtvis den minsta naturliga fusionsreaktor vi känner till, säger Amaury Triaud, som är en av de astronomer som upptäckte stjärnan.

Om man inkluderar döda stjärnor kan de däremot bli betydligt mindre. Stjärnor med ungefär samma massa som solen slutar sina dagar som vita dvärgar, som har ungefär samma storlek som jorden. Neutronstjärnor, som bildas vid supernovaexplosioner, har trots att de kan ha upp till tre gånger så stor massa som solen en radie som bara är av storleksordningen tio kilometer.

Material från
Allt om Vetenskap nr 2 - 2018

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter