Svajigare jetström orsakar extremväder i Europa

Den norra polarjetströmmen har börjat uppföra sig allt mer oberäkneligt, vilket får till följd att extremväder blir vanligare.

Den norra polarjetströmmen har börjat uppföra sig allt mer oberäkneligt, vilket får till följd att extremväder blir vanligare.

Den norra polarjetströmmen som slingrar sig som en orm högt över Europa, Nordamerika och Asien har stor betydelse för vårt väder. Den rör sig i orkanfart och är inte stationär utan skiftar lite mellan en nordligare och en sydligare bana. Enligt en studie i Nature Communications har variationerna hos den del av jetströmmen som går över Nordatlanten blivit större sedan 1960-talet vilket resulterat i att Europa drabbats av fler extrema väderhändelser, såsom värmeböljor, torka, bränder och översvämningar.

Forskarna baserar sina resultat på studier av årsringar i träd från Brittiska öarna och sydöstra Medelhavet. I dessa har de kunnat avläsa förhållandena ända tillbaka till 1725. Det finns nämligen ett samband mellan sommartemperaturerna i de olika regionerna och jetströmmens läge. När jetströmmen har sin extremaste nordligaste bana upplever Brittiska öarna och Västeuropa värmeböljor medan sydöstra Europa får dras med kraftiga regn och översvämningar. När jetströmmens bana däremot har sin allra sydligaste bana är det Västeuropa som drabbas av regn och översvämningar medan sydöstra Europa istället kämpar med extremvärme, torka och bränder. Sådana väderfenomen går att läsa av i trädstammarna. Och forskarna har sett att de blivit betydligt vanligare under de senaste 50-60 åren, vilket ska ha orsakats av att jetströmmen pendlar allt kraftigare mellan en sydligare och en nordligare bana. Mer extremväder att vänta alltså.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter