Astronomiskt många galaxer

Grodyngelgalaxen är en av två biljoner galaxer, och den tillhör de tio procent som vi kan se med dagens teknik.  Bild: Hubble/Bill Snyder

Grodyngelgalaxen är en av två biljoner galaxer, och den tillhör de tio procent som vi kan se med dagens teknik. Bild: Hubble/Bill Snyder

En studie från i somras har väckt stor uppmärksamhet i astronomiska kretsar, och även utanför dem. Forskare vid University of Nottingham konstaterade då att det finns minst tio gånger så många galaxer i det observerbara universum än man tidigare trott – kanske 20 gånger så många.

Tidigare uppskattningar om antalet galaxer har legat kring 100 miljarder, vilket redan det är en siffra som är svår att ta till sig. Nu pratas det om en eller två biljoner galaxer.

Forskarna har använt sig av data från Hubbleteleskopet och bearbetat den på olika sätt, bland annat genom att bygga 3d-modeller av universum. Sedan har de utvecklat matematiska modeller för att beräkna antalet galaxer, och då kommit fram till att det tidigare rått en kraftig underskattning. Det finns helt enkelt många hundra miljarder galaxer som vi inte ser eftersom de är för små, ljussvaga och avlägsna.

En fråga som lätt infinner sig är hur många ­stjärnor det då finns. Ja, i Vintergatan finns det uppskattningsvis 400 miljarder stjärnor, och det tycks vara en medelstor galax. Så det är bara att multiplicera 400 miljarder med två biljoner, så har du svaret.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter