Besökare från yttre rymden

Det var analyser av dess bana som avslöjade att Uomuamua inte var hemmahörande i vårt solsystem utan var en tillfällig besökare från yttre rymden. Bild: ESO/M. Kornmesser

Det var analyser av dess bana som avslöjade att Uomuamua inte var hemmahörande i vårt solsystem utan var en tillfällig besökare från yttre rymden. Bild: ESO/M. Kornmesser

För första gången har astronomer kunnat studera en interstellär asteroid på genomresa i vårt solsystem. Det var Pann-STARRS 1-teleskopet på Hawaii som först fick korn på objektet som döpts till Oumuamua, vilket på hawaiianska betyder ungefär ”budbärare från det avlägsna förflutna”. Fler teleskop riktades mot den långväga besökaren för att beräkna dess bana, ljusstyrka och färg. Och det var en udda himlakropp som framträdde. Allra märkligast var dess form. Kraftiga skiftningar i ljusstyrkan tyder på att himlakroppen är mycket avlång, ungefär tio gånger längre än den är bred. Det minst 400 meter långa objektet roterar runt sin egen axel på 7,3 timmar. Att inget stoft har kunnat ses runt Oumuamua tyder på att den är helt inaktiv. Förmodligen är den stenig eller har höga halter av metaller. Varken is eller vatten verkar finnas. Till färgen är den mörkröd och inte olik objekt i vårt eget solsystems ytterområden.

Var Oumuamua har sitt ursprung är inte klarlagt, men dess färd har gått via den plats där vi idag finner den ljusstarka stjärnan Vega i Lyrans stjärnbild. Men så enkelt som att det är dess hemvist är det inte, för när Oumuamua skulle ha passerat Vega för 300 000 år befann sig stjärnan inte alls där. En idé är att Oumuamua inte hör till något planetsystem utan har färdats runt i Vintergatan i hundratals miljoner år. Kanske blev den en gång utskuffad ur sitt solsystem.

Att interstellära asteroider tar en tur in i vårt solsystem tros vara vanligt, men det är först nu när teleskopen börjar bli tillräckligt kraftfulla som en observation har låtit sig göras.
 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter