Bra att veta om algblomning

Bild: NASA

Bild: NASA

Planktonalger utgör basen i både i havens och sötvattnens ekosystem. Dels fungerar de som föda åt organismer högre upp i näringskedjan och dels producerar de enorma mängder syre som är livsnödvändigt även för oss landkrabbor. Perioder när planktonalger förökar sig radikalt kallas algblomning. Detta sker som regel nära vattenytan där soligt och lugnt väder gör att de kan ansamlas. Utsläpp av gödningsmedel som kväve och fosfor kan resultera i kraftigare algblomning. När algerna dör sjunker de till botten och bryts ned vilket kan resultera i syrebrist.

En del kiselalger producerar domsyra som i värsta fall kan leda till döden för den som får i sig det, och det finns flera rapporter om marina fåglar och däggdjur som betett sig märkligt efter att ha frossat i förgiftad fisk. Sommaren 1961 sågs gråliror krascha in i byggnader och bilar. De attackerade även människor. Händelsen inspirerade Alfred Hitchcock till den välkända skräckfilmen Fåglarna.

De besvärliga algblomningarna i Östersjön orsakas inte av en alg, utan av cyanobakterier. Att få en kallsup vid bad i den rabarbersoppeliknande sörjan kan ge både magproblem, feber och hudirritationer.

Forskare vid Göteborgs universitet tror att klimatförändringarna i framtiden kan ge mer långvariga algblomningar i Östersjön.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter