Bra att veta om guld

Människans begär efter guld sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden. Denna glänsande och formbara metall har den kemiska beteckningen Au, vilket kan härledas till aurum som är det latinska namnet på guld. Dess atomnummer är 79.

Guld är en ädelmetall vilket betyder att den är obenägen att reagera med andra ämnen. Just guld är ovanligt svårt att få till att göra det. Inte ens vanliga syror biter på det. Smältpunkten för guld ligger på 1 064 grader.

Guld leder elektricitet mycket bra och används därför i elektronik. Men det kan också ätas, eller snarare drickas, då det under beteckningen E175 används som livsmedelstillsats i vissa alkoholhaltiga drycker.

I naturen förekommer guld som korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror och i vissa avlagringar av sand, lera och grus. Men exakt hur det hamnat där är inte helt klarlagt. Enligt en ny studie i Nature Communications bildas guld djupt nere i jordens mantel. Genom mantelrörelser, så kallade mantelplymer, kan koncentrationen av metallen öka och ansamlas på platser alldeles under jordskorpan. Vulkanism för sedan upp guldet till jordytan eller pressar in den guldberikade magman i hålrum i berggrunden.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter