Bra att veta om Himalaya

Världens högsta bergskedja Himalaya är också en av jordens yngsta och den reser sig fortfarande allt högre. Hela 14 av dess toppar är över 8 000 meter, varav den högsta är Mount Everest med sina 8 848 meter. Men det var före den svåra jordbävningen i Nepal den 25 april 2015. En första rapport tyder på att berget sjönk cirka 2,5 centimeter i samband med den.
Himalaya började bildas för cirka 50 miljoner år sedan då Indien kolliderade med den eurasiska plattan. Indiens framfart före kollisionen var uppe i den med geologiska mått mätt hisnande hastigheten av 150 millimeter per år. Fortfarande rör sig den indiska plattan 67 millimeter per år och in under Tibetplatån vilket gör att bergskedjan reser sig ungefär fem millimeter om året. Eftersom havsbotten tryckts upp under bildandet går det idag att finna musselskal tusentals meter över havsytan.
Bergskedjan Himalaya är cirka 2 500 kilometer lång och mellan 80 och 200 kilometer bred. En så mäktig barriär stänger effektivt ute monsunregnen vilket gör att det bortom Himalaya finns gott om ökenområden. Glaciärerna som bildas på de höga höjderna är livsviktiga för vattenförsörjningen för länderna nedanför. Stora floder som Ganges och Brahmaputra har sin källa här.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter