Bra att veta om stearin

Nu tändas tusen, eller snarare miljoner, juleljus. För den som vill tänka lite på miljön och göra ett bättre val för hälsan väljer stearinljus. Stearin tillverkas av stearinsyra (C17H35COOH) och palmitrinsyra C15H31COOH.Grundråvaran är animaliskt fett eller inte så sällan palmolja. Det sistnämnda alternativet är dock inte är särskilt miljövänligt ur odlingsperspektiv.

Stearin är biologiskt nedbrytbart och giftfritt till skillnad mot paraffin som tillverkas av fossil olja och frigör miljö- och hälsovådliga ämnen och partiklar när det brinner. Stearinljus avger visserligen också partiklar vid förbränning, men inte i samma utsträckning.

Den franske kemisten Michel Eugéne Chevreul kan kallas stearinljusets fader. 1823 kom han på hur man tar bort glycerol ur djurtalg. Vad som då fanns kvar var stearin. Ljustillverkningen startade 1830 och sedan 1839 görs stearinljus också i Sverige.

Att stearin är en syra kan ibland ses på mässingsljusstakar där en grön oxidering kan bildas runt ljuset.

Smältpunkten för stearin är 56-57 grader.

För några år sedan räknade Svanen ut att om alla de 15 000 ton paraffinljus som tänds årligen i Sverige byttes ut mot Svanenmärkta stearinljus skulle 525 000 ton koldioxid förhindras nå atmosfären. När beräkningen gjordes 2011 motsvarade det koldioxidutsläppen från 15 000 bensinbilar.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter