Därför kan apor inte prata

Enligt ny forskning finns apors verbala begränsningar inte i dess talorgan.

Enligt ny forskning finns apors verbala begränsningar inte i dess talorgan.

Människans tal är unikt. Inte ens våra närmaste släktingar schimpanserna har ett talat språk. Forskarna har länge funderat över om det är talorganen hos aporna som inte är utformade på rätt sätt eller om begränsningarna sitter i hjärnan. Därför har amerikanska, belgiska och öster­rikiska forskare nu djupdykt i ämnet genom att röntgen­filma en makaks ”talorgan”, det vill säga struphuvud, stämband, tunga och andra platser där mänskligt tal skapas.

För att kunna experimentera med vilka olika ljud som apan teoretiskt skulle kunna bilda skapades en datormodell. Lite över­raskande visade det sig att makaken faktiskt skulle kunna ge ifrån sig tillräckligt många olika ljud för att kunna bilda tusentals olika ord. Även om apans tal skulle låta omänskligt – rentav lite otäckt – så skulle det vara fullt begripligt.

Forskarnas slutsats är att begränsningen inte sitter i själva talorganen, utan i hjärnan som saknar de egenskaper som krävs för att prata om väder och vind eller om något annat. Studien har publicerats i Science Advances.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter