Varför håller silverfisken till i badrummet?

Vad är silverfiskar – och hur blir man av med dem?

De flesta av oss har sett en silverfisk kila över badrumsgolvet och söka skydd i ett avlopp. Men vad är silverfiskar och hur kan man bekämpa dem?

Silverfisken är ett av de mest ofarliga skadedjur man kan få in i sitt hem. Även om den är tämligen fredlig kan det vara stressigt att dela hemmet med de små silverfärgade insekterna.

Men vad är silverfiskar, var kommer de ifrån och viktigast av allt – hur bekämpar man silverfiskar? Här guidar vi dig och lär dig mer om den silverfärgade insekten.

Hur blir man av med silverfiskar?

Även om silverfisken är det mest harmlösa skadedjur du kan hitta i ditt hem, kan de vara irriterande att dela bostad med. Som tur är kan du själv göra en hel del för att bli av med den lilla insekten.

Det räcker inte att tvätta rummet där silverfiskarna bor. De gömmer sig i sprickor och springor och dyker upp igen när du har städat klart. Men om du följer dessa fyra tips kan du snabbt bli av med silverfiskar.

Så bekämpar silverfiskar:

  • Dammsug golvet i stället för att tvätta det.
  • Dammsug i sprickor och springor.
  • Ventilera flera gånger om dagen.
  • Ventilera regelbundet och torka golvet efter bad.

Dessutom älskar silverfiskarna ett fuktigt, nyskurat golv. Därför gör du klokt i att dammsuga golvet i stället för att tvätta det.

För att slippa silverfiskarna helt måste du försämra deras livsvillkor, så att de inte trivs. Det viktigaste är att sänka luftfuktigheten.

Se till att vädra regelbundet och att torka golvet efter att någon har badat eller duschat. Håller silverfiskarna till i tvättstugan, kan du med fördel installera en ventilator eller sänka luftfuktigheten med en avfuktare.

Kan man bli av med silverfiskar med hjälp av gift?

Silverfiskar är känsliga för alla insektsmedel och därför kan det vara ett bra sätt att bekämpa silverfiskar.

Använd insektspulver där silverfisken gömmer sig i sprickor, springor, längs paneler, fotlister och vid rör, och använd flytande insektsmedel där insektspulver inte är lämpligt.

Du kan också använda en fälla – även kallad beteslåda – för att bekämpa silverfiskar. Fällan fungerar som beteslådor för myror. Dessa kan vara fördelaktiga att använda i stället för insektsspray då du undviker att sprida för mycket gift i ditt hem.

Vad är silverfisk?

Silverfiskar är vinglösa, silvergrå insekter med antenner framtill och borst baktill.

Du ser dem vanligtvis kila över badrumsgolvet eller i tvättstugan, där det är varmt och fuktigt.

Den lilla silverfisken kan bli upp till åtta år gamla, men majoriteten lever mellan tre och fyra år och blir cirka 13-25 millimeter långa.

Silverfisk kryper på en grön vägg

Silverfisken syns ofta i badrum där det är varmt och där luftfuktigheten är hög.

© Shutterstock

Varifrån kommer silverfisken?

Silverfiskar uppstår inte ur det blå, även om det kan verka så när en objuden gäst intar ens hem.

I naturen lever silverfiskar i mark som är fuktig och tillräckligt varm för att deras ägg ska kunna överleva. I kyligare områden, som Nordeuropa, är det dock få silverfiskar som lever i det fria.

Silverfiskarna har nämligen blivit så vana vid att leva inomhus, att de mycket hellre bosätter sig i en varm källare än i fuktiga skogsmarker.

Vanligtvis har silverfiskarna tagit sig in i ditt hem via varor och papperspåsar, från vilka de blixtsnabbt söker sig till den fuktigaste platsen i huset.

Hittar silverfisken en plats i ditt hem där luftfuktigheten ligger på omkring 70 procent och temperaturen på 27 grader, kommer den snart att känna sig som hemma och börja bilda familj.

Vad lever silverfiskar av?

De är i stort sett allätande och äter allt från mjöl, socker och matrester till papper och tapet. På badrummet åter de ofta runt avloppet, där de festar på bland annat mjäll och hår.

Vanligtvis orsakar de bara skada papper om det är fuktigt. Då beror det oftast på att använder sig av det mögel som finns i det fuktiga pappret.

Kan silverfiskar bita människor?

Silverfiskar är helt ofarliga och biter inte människor, men om du har mycket silverfisk kan det vara ett tecken på att du har fuktproblem i hemmet.

Det kan bero på bristande ventilation, eller i värsta fall läckande vattenledningar. Därför bör du undersöka vad som kan vara orsaken till att silverfisken dyker upp.

Vad är skillnaden på silverfisk och nattsmyg?

Det är ingen skillnad på silverfisk och nattsmyg – men däremot på silverfisk och långsprötad silverfisk.

Långsprötade silverfiskar förväxlas ofta med silverfiskar, men är betydligt mer påträngande än silverfisken, som håller sig till badrummet och tvättstugan.

Långsprötade silverfiskar kan bli upp till två centimeter och är en aning mörkare än en silverfisk. Den långsprötade silverfisken skiljer sig dessutom från silverfisken genom att ha längre spröt – därav namnet.

Den största skillnaden mellan silverfisk och långsprötad silverfisk (som är något längre än vanlig silverfisk) är deras förmåga att leva och anpassa sig till olika miljöer. Silverfiskar föredrar varma, fuktiga miljöer och trivs därför bäst i köket och i badrummet. Långsprötad silverfisk däremot klarar sig bra i husets alla rum, såväl som i vardagsrum och kök.

Långsprötad silverfisk rör sig över golvet

Långsprötad silverfisk kan sprida sig i hela bostaden och de små insekterna är ytterst svåra att bli av med.

© Shutterstock

Om man väl har fått långsprötade silverfiskar kan de vara svåra att få bukt med, eftersom de inte är beroende av hög luftfuktighet.

Långsprötade silverfiskar äter gärna stärkelse som mjöl, olika sädesslag och socker, så om man inte vill dela sin frukost med den objudna gästen kan det vara säkrast att kontakta en skadedjursbekämpare.

Hur förökar sig silverfiskar?

Efter en omfattande parningslek lämnar hanen ett paket med sädesceller på golvet som honan därefter tar upp. Sedan börjar ungarnas långa väg mot vuxenlivet.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Honan lägger ägg efter parningen

Efter parningen lägger honan sina ägg, vanligtvis 50-60 stycken, i små sprickor i underlaget.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Äggen kläcks till bleka ungar

Äggen kläcks efter två till åtta veckor. De unga djuren liknar små, bleka kopior av de vuxna.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Ungarna skiftar hud och färg

Silverfiskens ungar byter ofta hud och blir varje gång lite större och får lite mer färg.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Silverfisken blir fullvuxen

Efter tre år är ungarna vuxna. Trots sin blyg-samma storlek kan silver-fisken bli åtta år gammal.

Varifrån härstammar silverfiskar?

Man känner igen silverfisken på dess blåglänsande skal som får den att se ut som insekternas svar på strömmingen. Men där tar jämförelsen slut, för även om silverfisken älskar vatten, så är den ingen fisk.

Silverfisken härstammar från några av jordens första insekter, den primitiva insektsgruppen Thysanura, som funnits i mer än 400 miljoner år.

Det gör silverfisken till ett av de första djur som lämnade havet och tog sig upp på land. Då hade insekterna ännu inte utvecklat vingar och det är också därför som silverfiskar än i denna dag är vinglösa.

Ugnssmyg

Ugnssmygen liknar silverfisken, men den är större och kräver ingen hög luftfuktighet.

© Shutterstock

Ugnssmyg förväxlas ofta med silverfisk

Ugnssmygen är grå med mörka fläckar och är med sina typiska två centimeter större än silverfisken.

Till skillnad från silverfisken har ugnssmygen inget behov av fuktiga omgivningar. Ugnssmygen trivs bäst i torra och varma omgivningar. Den idealiska temperaturen för en ugnssmyg är runt 30 grader.

Vid temperaturer under 24 grader kan ugnssmygen inte längre leva och föröka sig och vid 40 grader är det för varmt, även för en ugnssmyg.

Därför behöver du inte vara rädd för att hitta en livslevande ugnssmyg på ditt nybakade bröd.

Däremot kan du hitta ugnssmygen nära värmekällor som element eller ugnar – därav namnet.