Dinosauriehjärna hittad på strand

Stenen som påträffades på stranden i Bexhill i engelska  Sussex visade sig vara en dinosauriehjärna.  Bild: Jamie Hiscocks

Stenen som påträffades på stranden i Bexhill i engelska Sussex visade sig vara en dinosauriehjärna. Bild: Jamie Hiscocks

På universitetet i Cambridge har en minst sagt unik upptäckt gjorts. En sten som lämnats in av en ansedd fossilsamlare visade sig vare en 133 ­miljoner år gammal hjärna från en dinosaurie. Att mjukdelar fossiliseras är extremt ovanligt. Det forskarna tidigare vetat om dinosauriehjärnor har de fått fram genom rekonstruktioner från skallar. Någon riktig hjärna har de aldrig tidigare haft tillgång till.

Hjärnan hittades på en strand i engelska Bexhill 2004, men skelettdelar som kunde hjälpa till att identifiera reptilen återfanns inte. Forskarna har studerat fyndet noggrant och tror att hjärnan hörde till en Iguanodon-släkting som sannolikt var växtätare.
Fossilet har kvar såväl hjärnhinna som små kapillärer och delar av hjärnbarken och likheterna är påtagliga med dinosauriernas nutida släktingar fåglarna och krokodildjuren. Forskarna tror därför att hjärnan fungerat på ungefär samma sätt.

Dinosaurien som hjärnan satt i levde under den geologiska epoken äldre krita och att mjukdelar kunnat fossiliseras beror på en rad lyckliga omständigheter. Troligen dog dinosaurien alldeles intill ett träsk eller en mosse. Huvudet hamnade under det sura och syrefattiga vattnet. Mjukvävnaderna bröts inte ned utan mineraliserades.

En annan nyligen gjord dinosaurieupptäckt visar att även biologiskt material, alltså inte fossil, har kunnat bevaras. Det rör sig om keratin i en klo från en välbevarad oviraptor. Denna strutsstora Citipati ­osmolskae levde i Mongoliet för 75 miljoner år sedan och låg helt oanandes och ruvade på sina ägg när en sanddyn plötsligt begravde den.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter