Djingis Khan - alla tiders superpappa!

Han hade en obehaglig vana att under sina många och långa krigståg och härjningar låta döda alla fiender av hankön och våldta kvinnorna. Det har satt sina spår i historien. Professor Bryan Sykes vid Oxford University pekar ut den sägenomspunne mongolhärföraren Djingis Khan som alla tiders mest framgångsrika alfahanne – med ett genetiskt arv som idag delas av 16 miljoner människor!

Undra på att invånarna i Mongoliet alltjämt omnämner honom som ”landets fader”….

Han föddes 1162 och var ett militärt och politiskt geni och tillika en mycket grym härförare, som fram till sin död 1227 lagt under sig halva den då kända världen. Han var även en idog spridare av sin mycket speciella Y-kromosom, som idag återfinns över hela Centralasien, där 8% av den manliga populationen har den, och som Sykes har spårat ända fram till de brittiska öarna.

- Mycket har pekat mot att kromosomen härrör från en och samme man, som levde på 1100- och 1200-talet. Och andra spår vi följt leder fram till just – Djingis Khan!

Ännu en pusselbit föll på plats när Bryan Sykes undersökte Hazarafolket, en bergsstam i det inre av Pakistan hos vilken återfinns en stark muntlig tradition om att de är ättlingar till Djingis Khan. Här hittade man mycket riktigt den märkliga kromosomen – men inte hos andra stammar i samma eller närliggande områden.

Fast ännu så länge, påpekar Sykes, är det teorier och ingenting av detta går att bevisa. Inte förrän man funnit Djingis Khans hemliga grav och direkt kan jämföra hans DNA och kromosomer med dem som nu delas av mer än 16 miljoner män i modern tid!

Material från
Allt om Vetenskap nr 7 2004

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter