5 djur som skulle vinna guldmedalj i OS

Snabbare, högre, starkare: Djuren gör helt enkelt allt lite bättre än vi som går på två ben. Om de var med och deltog i OS, skulle våra artfränder lida stora idrottsliga nederlag.

tiger topbillede

De här dagarna samlas tusentals av världens bästa mänskliga idrottare i Rio de Janeiro, där de uppvisar något av det bästa vi som art kan prestera inom idrott.

Som tur är deltar inga djuridrottare. I så fall skulle de flesta guldmedaljer hänga om halsen på våra befjädrade eller bepälsade vänner. De slår oss i så gott som allt som handlar om styrka och uthållighet

1. Fullblod slår människan med hästlängder

Usain Bolt har tillryggalagt 100 meter på otroliga 9.58 sekunder, med en topphastighet på mer än 44 km/h. Men med en topphastighet på 120 km/h och bakben som accelererar från 0 till 100 på tre sekunder är och förblir geparden jordens snabbaste däggdjur. I den konkurrensen står Bolt sig slätt.

Flera andra djur är också hårda motståndare i sprinten – till exempel det engelska fullblodet. Hästrasen används i kapplöpningar, där den kan explodera ur startfållan. Med sin topphastighet på upp till 70 km/h slår den mänskliga idrottare med hästlängder.

2. Slädhundar fixar maraton

Slädhundarna tillryggalägger 1600 kilometer i 40 minusgrader. (Shutterstock)

Människan är faktiskt överraskande uthållig i löpning och världsrekordet i maraton ligger på lite över två timmar – satt av Dennis Kimetto. Men det är ingenting jämfört med djurrikets ultraidrottare: Slädhundarna som varje år i Alaskas slädhundtävling Iditarod tillryggalägger upp till 1600 kilometer på så lite som åtta dagar. 42-kilometermärket passeras ofta inom en och en halv tomme i slädhundtävlingar.

Till och med så märkliga djur som kamelen och strutsen skulle slå oss på maratondistansen med antagna sluttider på lite över en timme respektive 42 minuter.

3. Tigerhopp vinner på höjden

Tigern kan hoppas minst tre meter uppåt – och slår därmed människans höjdhoppare, Javier Sotomayor, som dock inte är långt ifrån med sina 2,45 meter.

Sotomayor än ännu närmare att slå hästen Huaso, som innehar rekordet för höjdhoppning bland hästar – det ligger på 2,47 meter och är alltså bara ett mulhår bättre än människans rekord.

4. Snöleoparden vinner i längdhopp

Snöleoparden lever i bergsrika områden, där den hoppar mellan stora klippor. (Shutterstock)

Den vackra snöleoparden antas kunna hoppa upp till 15 meter från sten till sten i bergen där den lever. Den långa, muskulösa svansen håller balansen i svävmomentet och bakbenen är som kraftfulla fjädrar. Det mänskliga rekordet innehar Mike Powell och ligger på 8,95 meter. Det är inte heller så dåligt.

5. Gorillan är starkare än islänningar

Benedikt Magnússon från Island har en gång lyft 460,4 kilo utan hjälpmedel, vilket är rekord. Vår släkting gorillan kan dock lyfta både Magnússon och hans skivstång.

Hangorillor klarar att lyfta upp till 2000 kilo. Elefanten fuskar lite, eftersom den har en snabel, men imponerar ändå med sin förmåga att lyfta upp till 9000 kilo med sin underliga näsa.

Människan vinner OS med sin allsidighet

Med andra ord kan vi bara trösta oss med att människan trots allt vinner i allsidighet – och i de flesta utrustningsidrotter. Läs mer om människans kamp mot varandra och fysikens lagar i OS: