En flod av tårar

Det finns många anledningar att gråta över allt möjligt, men hur mycket jordens befolkning än gråter så blir det ingen flod.

Det finns många anledningar att gråta över allt möjligt, men hur mycket jordens befolkning än gråter så blir det ingen flod.

Inte ens om varenda en av jordens drygt 7,4 miljarder människor skulle storgråta samtidigt är det möjligt att skapa en flod av deras tårar. Den här banbrytande vetenskapliga insikten har gjorts av studenter vid University of Leicester i Storbritannien. Studenterna utgick från världens kortaste flod, Roe River i Great Falls, Montana, USA. Floden som tidigare av Guinness Rekordbok räknades som världens kortaste flod med sina 61 meter (kategorin är nu borttagen eftersom det är svårt att avgöra vad som är en flod eller inte) har lågt räknat ett vattenflöde om 709 190 040 liter per dag. Volymen på en tår är cirka 0,0062 milliliter. Så om alla människor, enligt studenternas beräkningar, skulle fälla en tår samtidigt blir det knappt 46 000 liter. Det innebär att även om jorden skulle drabbas av den värsta globala sorgen någonsin skulle ändå inte våra tårar räcka till att skapa en ihållande flod, långt därifrån. Runt 15 400 tårar per person och dag skulle i så fall krävas. Däremot räcker mänsklighetens tårar till för att fylla en olympisk swimmingpool. Runt 55 tårar per jordbo krävs det, enligt studenterna, för en 50x50x2 meter stor bassäng. 

Material från
Allt om Vetenskap nr 8 - 2016

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter