En gen bakom många sjukdomar

Forskare har upptäckt en genförändring som en gång gjorde oss smarta, men nu istället ökar risken för att vi ska bli allvarligt sjuka.

Forskare har upptäckt en genförändring som en gång gjorde oss smarta, men nu istället ökar risken för att vi ska bli allvarligt sjuka.

Genetiska skillnader i genen FADS1 kan vara orsaken till många av de vällevnads­sjukdomar vi drabbas av. Den påverkar nivåerna av LDL- och HDL-kolesterol, flera andra viktiga fetter, blodsocker, det metabola syndromet och hur vi svarar på blodfettsänkande behandling. Men den har också betydelse för risken att drabbas av allergier och inflammatoriska sjukdomar som reumatism och inflammatorisk tarmsjukdom. Cancer, bland annat tarmcancer, kan också skyllas på denna gen, har forskare vid Uppsala universitet kommit fram till.

Genområdet som styr FADS1 finns bara hos människan och schimpansen och uppstod för runt sex miljoner år sedan, alltså ungefär när människans och schimpansens föregångare tog olika vägar. Förändringen gjorde att vi kunde öka vår produktion av omega-3 och omega-6 vilket gynnade hjärnans utveckling.

För 300 000 år sedan skedde en mutation i genen vilket ytterligare ökade vår förmåga att tillverka både omega-3 och omega-6. Evolutionärt var det mycket fördelaktigt och troligen är det därför den mest effektiva varianten av FADS1 är vanligast i stora delar av världen. Kosten vi förr åt bestod av lika mycket omega-3, från fisk och växter som omega-6 från bland annat kött och ägg. Men den moderna västerländska maten är betydligt rikare på omega-6 än på omega-3 och mutationen som tidigare var en fördel för oss har vänts till att bli ett hot mot vår hälsa.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter