Panteon i Rom:

Gigantisk solkalender?

Det närmare 2 000 år gamla Panteon i Rom uppfördes ursprungligen 128 e.Kr. som ett hedniskt tempel, kristnades sedermera och är ett av de mest imponerande byggnadsverken i den eviga staden.

Den cylindriska kammaren toppas av ett välvt tak med en oculus i mitten, som släpper in solljuset och lyser upp helgedomen. Panteon är med största sannolikhet dock inte bara ägnad det gudomliga.

Under de sex vintermånaderna följer ljuset en bana utmed insidan av det välvda taket. Under de sex sommarmånaderna då solen står högre faller strålarna på de lägre delarna av väggarna och golvet. Och på de båda equinox-dagarna, det vill säga vårdagjämningen och höstdagjämningen då natten och dagen är lika långa, träffar solen exakt mellanrummet mellan vägg och tak ovanför Panteons norra huvudport och släpper ljus till förgården, vilket är enda tillfället på åren som denna nås av strålarna om huvudportarna är tillslutna.

Detta är ingen tillfällighet, menar Robert Hannah från University of Otago på Nya Zeeland. Solkalendrar var vanliga i det antika Rom, om än i mycket mindre skala. Invändningen att synliga markeringar saknas­ tar Hannah inte på allvar.

Material från
Allt om Vetenskap nr 4-2009

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter