Håret minns var du har varit

Ditt hår kan avslöja mer om dig än vad du tror. Var du befunnit dig, vad du druckit och ätit. Bild: IBL

Ditt hår kan avslöja mer om dig än vad du tror. Var du befunnit dig, vad du druckit och ätit. Bild: IBL

Håranalys är ett nytt forskarverktyg för såväl mordutredare och kriminaltekniker som arkeologer, antropologer och historiker. Det handlar om hår den här gången och om hur värdefull en håranalys kan vara – inte minst för att ta reda på var någonstans en person befunnit sig under ett visst skeende eller hur han eller hon förflyttat sig.

Forskare vid University of Utah har nämligen upptäckt att sammansättningen av väte och syre i dricksvatten varierar något från region till region. Dessa element tas upp i håret när det växer och gör avtryck, vilket innebär att man senare kan se var personen ifråga uppehållit­ sig.

– Du är vad du dricker – och det dokumenteras i ditt hår, slår projektledaren Thure Cerling fast.

Vatten består som bekant av väte och syre, men dessa grundämnen kan komma i olika former, isotoper, vilka är versioner av samma kemiska ämne men med olika antal neutroner. De flesta väteatomer har en neutron (väte-1), men somliga har två (väte-2). På samma sätt har syreatomen i allmänhet 16 neutroner (syre-16), men den kan även ha 18 (syre-18).

Närbild av ett hårstrå där det yttre hårlagret, som består av döda celler, syns tydligt. Bild: SPL

Närbild av ett hårstrå där det yttre hårlagret, som består av döda celler, syns tydligt. Bild: SPL

Thure Cerling och hans kollega James Ehlringer fann efter att ha undersökt 65 städer i 18 amerikanska­ stater stora samband mellan­ isotopnivåerna i hår och det lokala dricksvattnet. Detta har att göra med vattnets­ vägar och hur regnet faller. Vattnet med tyngre isotoper faller som regel först, vilket får till följd att dricksvatten från kusten har mer syre-18 och väte-2 än vatten från inlandet.

– Det är komplicerat och metoden är under utveckling, säger James Ehlringer. Idag kan vi inte slå fast om en person är från Chicago eller Kansas City – men vi kan skilja på till exempel Utah och Texas.

Som verktyg i samband med en mordutredning har hårmetoden för övrigt redan kommit till användning. Hår från en oidentifierad mördad kvinna gavs till Ehlringer­ och Cerling, som efter analys kunde avslöja var hon befunnit sig tiden före mordet – och även under en längre period dessförinnan­.

– Proverna visade var hon befunnit sig de senaste två åren av sin livstid, berättar­ poliskommissarie Todd Park. Det blev avgörande för utredningen.

Håranalys lär nog dyka upp i fler sammanhang, bland annat hos arkeologer och historiker i frågor som rör migration och folk­omflyttningar. För det är ju som det är. Man är det man dricker.

Material från
Allt om Vetenskap nr 5 2008

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter