Vulkaner svämmar över

Vulkaner är övertrycksventiler för vår hetlevrade jord

Moder Jord är en temperamentsfull dam. Under jordskorpan bubblar hon med glödande raseri, som förr eller senare släpps loss. Det sker i form av vulkaner som byggs upp till explosiva utbrott.

Vad är vulkaner?

Vulkaner är jordklotets tryckavlastningsventiler. När det av en eller annan anledning är för mycket magma under jordskorpan uppstår en ny vulkan, eller en existerande får ett utbrott för att jämna ut trycket.

Det uppskattas att vi på jorden har 1300-1500 vulkaner som har haft utbrott inom de senaste 10 000 år, samt ett stort antal undervattensvulkaner.

 Hur uppstår vulkanutbrott?
© Shutterstock

Hur uppstår vulkanutbrott?

Hjärtat i en aktiv vulkan är en kammare av smält stenmaterial, kallad magma.

Ett utbrott börjar när trycket i kammaren blir så högt att magman pressas upp mot ytan. Här skjuts den vanligtvis ut ur vulkanens mynning, kallad kratern - ibland tillsammans med stora mängder aska som bildas när magman kommer i kontakt med luften.

När magma kommer upp ur berggrunden kallas den lava.

Vulkanutbrott kan antingen ske genom en explosion eller genom att lava långsamt sipprar ut – men det finns också ett tredje slags vulkanutbrott: det underjordiska utbrottet, då lava kastas ut i bubblor.

Vilka typer av vulkaner finns det?

Vulkaner är uppdelade i en rad olika kategorier. Generellt bestämmer den flytande lavans innehåll av gaser och kisel vilken form vulkanen får - samt hur hetlevrad den är.

Vulkaner på Hawaii

Mauna Kea på Hawaii är en typisk sköldvulkan med svagt lutande sidor.

Sköldvulkaner

Sköldvulkaner är uppbyggda av lättflytande lava. Det resulterar i vulkaner med svagt sluttande sidor som täcker stora områden. Ett exempel på en sköldvulkan är Mauna Kea på Hawaii.

Stratovulkan i Sydamerika

Equadors aktiva stratovulkan Tungurahua kallas även "eldstrupen".

Stratovulkaner

Stratovulkaner har den klassiska vulkanformen som man själv skulle rita den: En brant topp med plattare sidor.

Skiktvulkaner är uppbyggda av skiftande lager av trögflytande lava och aska. På grund av att lavan är trögflytande kan den ge vulkanen förstoppning så att det skapas en propp. Magmatrycket kommer härefter stiga inne i vulkanen tills den till slut exploderar i ett flera kilometer högt moln av lava, gas och aska.

Ett exempel på en stratovulkan är Vesuvius i Italien, som år 79 begravde städerna Pompeji och Herculaneum.

Vulkaner i Nordamerika

Lassen Peak i det norra Kalifornien är en högexplosiv stratovulkan.

Kägelvulkaner

Kägelvulkaner är skapade av mycket segt och trögflytande lava. Käglorna bildas för att lavan inte flyter mer än några få meter innan den stelnar. På det sättet sätter vulkanen hela tiden en propp i sig själv, och varje nytt utbrott börjar därför med en explosion där bergstoppen skjuts bort.

Ett exempel på en kägelvulkan är Lassen Peak i USA.

Är det skillnad på magma och lava?

Magma och lava är i och för sig samma smälta stenmassa. När den flytande stenmassan befinner sig nere i marken har den en temperatur på 1040-1200 grader och kallas magma.

Massan byter namn till lava när den kommer upp över jordytan och långsamt kyls ner.

Var i världens finns det vulkaner?

Det finns vulkaner på alla kontinenter. Lejonparten av världens vulkaner ligger nära gränserna mellan de tektoniska plattorna. Framförallt i den så kallade "Ring of fire" där vulkaner ligger som pärlor på en lång tråd runt om Stillahavsplattan.

Lördagen den 15 januari 2022 exploderade den underjordiska vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai på "Ring of Fire" 30 kilometer sydost om Tonga-ön Fonuafo'ou. Explosionen skickade aska, gas och ånga 20 kilometer upp i luften och spred tryckvågor i atmosfären. Den efterföljande tsunamin gjorde att Tongas huvudö Tongatapu översvämmades och orsakade vågor på mellan två och tre meter som nådde ända till Japans kust, 8 000 kilometer norrut.

Vulkaner i Europa

På Sicilien ligger en av världens mest berömda vulkaner, Etna. Med sina 3323 meter, är Etna Europas högsta vulkan och nästan tre gånger så hög som sin kollega Vesuvius på det italienska fastlandet. Den är också långt mer aktiv då det sällan går mer än 10 år mellan Etnas utbrott.

Vesuvius är en stratovulkan som är mest berömd för sitt utbrott år 79, då den begravde städerna Herculaneum och Pompeji i närheten av Neapel. Vulkanens senaste utbrott ägde rum 1944 och flera forskare menar att Vesuvius håller på att samla krafterna inför ännu ett stort utbrott.

Vulkaner i Europa

På Sicilien ligger Europas högsta vulkan Etna.

© Shutterstock

Vulkaner på Island

Island har ovanligt hög vulkanisk aktivitet, då ön ligger mitt emellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinenttalplattan. Island har cirka 130 vulkaniska berg och har under de senaste 500 åren producerat en tredjedel av jordens samlade mängd lava.

2010 förlamade aska från vulkanen Eyjafjallajökull flygtrafiken i stora delar av Europa. Bland andra berömda vulkaner på Island kan nämnas Laki och Katla.

Vulkanutbrott på Island

Vulkanen Eyjafjallajökull hade ett utbrott i mars–april 2010. Vulkanens askmoln gav från den 14 april anledning till en vecka lång inställning av flygtrafiken på olika platser i Europa.

© Shutterstock

Vulkaner i Nordamerika

Mount St. Helens i USA är en del av den så kalalde “Ring of fire” runt Stilla havet. 1980 blåste ett våldsamt utbrott av toppen av stratovulkanen och reducerade dess höjd med 400 meter.

Under nationalparken Yellowstone i nordvästra USA ligger en supervulkan och slumrar. Den så kallade caldera-vulkanen får utbrott med cirka 600 000 års mellanrum, och då det börjar närma sig att vara 600 000 år sedan förra utbrottet är det snart dags igen. Sedan 1921 har området höjt sig två meter på grund av magmarörelser i marken och det är upplagt för ett jätteutbrott som potentiellt kan förändra klimatet på hela jorden.

Mexico City ligger i skuggan av Popocatépetl, en av världens kraftfullaste vulkaner. Namnet betyder "rykande berg" då vulkanen har haft utbrott över 20 gånger sedan 1519. Vid ett stort nytt utbrott kan Popocatépetl hota Mexico Citys cirka nio miljoner invånare.

Vulkanen Yellowstone

Yellowstone National Park är vacker – men nationalparkens underjordiska supervulkan är en tickande bomb.

© Shutterstock

Vulkaner i Sydamerika

Ojos del Salado är med sina 6900 meter världens högsta vulkan och det högsta berget på västra halvklotet. Vulkanen hade senast ett utbrott för 1300 år sedan.

Vulkanen Galeras i Colombia har varit aktiv i över en miljon år och i utbrott i stort sett varje år sedan år 2000.

Vulkaner i Asien

Mount Tamboras utbrott 1815 kategoriseras som det kraftigaste utbrottet någonsin. Över 90 000 människor dog vid utbrottet och den efterföljande hungersnöden. Tambora skickade ut så mycket aska i atmosfären att solens strålar blockerades över stora delar av jordklotet.

Krakatau i Indonesien exploderade 1883 i ett av historiens kraftigaste utbrott. Braket var så högt att det hördes i Australien över 3000 km bort.

Piton de la Fournaise på den franske ön La Réunion i Indiska oceanen är en av världens mest aktiva vulkaner med utbrott 2006, 2007, 2008, 2010 og 2014.

Vulkaner i Asien

I februari 2018 fick vulkanen Sinabung på den indonesiska ön Sumatra ett utbrott. Vulkanen är en del av "Ring on fire".

© Shutterstock

Ett av 1900-talets kraftigaste utbrott drabbade Mount Pinatubo 1991. Vulkanen skickade ut så stora mängder aska i atmosfären att den globala temperaturen föll 0,9 grader.

Vulkaner i Australien

Australien har en lång rad utsläckta eller slumrande vulkaner som inte har haft ett utbrott på flera tusen år. De mest aktiva vulkanerna finns i havet söder om Australien framförallt Heard Island som har spytt ut lava sedan 1980

New Zealand är ett vulkaniskt festfyrverkeri, där framförallt Taupo Volcanic Zone är extremt aktiv. Här finns tre aktiva stratovulkaner och två av världens största caldera-kratrar, pyrande vulkaner nere i marken.

Vulkaner i Afrika

Afrikas högsta berg, Kilimanjaro (5895 meter), är faktiskt en slumrande vulkan. Det är dock 150 000-200 000 år sedan vulkanen sist rörde på sig.

Vulkaner i Afrika – Kilimanjaro

Kilimanjaro består av tre släckta vulkaner.

Nyiragongo i den Demokratiska Republiken Congo är en av världens farligaste vulkaner. Den höga stratovulkanen innehåller en sjö av mycket lättflytande lava som men ohygglig hastighet skulle kunna välla ut ur vulkanen vid ett eventuellt utbrott. 2

002 sköljde en lavaström från Nyiragongo genom staden Goma och utplånade 40 procent av byggnaderna och gjorde minst 120 000 personer hemlösa.

Vulkaner i Antarktis

Den 3794 meter höga sköldvulkanen Mount Erebus är jordens sydligaste aktiva vulkan. Enligt observationer har lava flutit ut ur Mount Erebus i en konstant ström sedan 1972.

Aktiv vulkan på Antarktis
© Shutterstock

Varför bor människor nära vulkaner?

Vulkanisk jord är rik på näring, så därför är området runt vulkaner ofta frodigt och eftertraktat som jordbruksmark. T.ex. har napolitanarna byggt hus upp längs hela den berömda italienska vulkanen Vesuvius branta sluttningar.

Vilda vulkaner historiskt sett

Runt 300 000 människor har mist livet i vulkanutbrott de senaste 500 åren.

De fem mest dödsbringande vulkanerna är:

  1. Mount Tambora, Indonesien (1815). 92 000 omkomna
  2. Krakatau, Indonesien (1883), 36 417 omkomna
  3. Mt. Pelée, Martinique (1902), 29 025 omkomna
  4. Ruiz, Colombia (1985), 25 000 omkomna
  5. Unzen, Japan (1792), 14 300 omkomna