Hur fungerar en Fresnel-lins?

Hur fungerar en sån där plastskiva som man kan se i bakrutorna på till exempel familjebussar ibland?

Plastskivan du sett fungerar som ett förstoringsglas som ökar synfältet bakåt. Den är ett exempel på en så kallad Fresnel-lins. Ett normalt förstoringsglas, som ju är tjockt på mitten och tunnare ute i kanterna, vore för klumpigt att använda i detta sammanhang.

Något förenklat kan man skapa en sådan här plastskiva genom att ta ett förstoringsglas i plast och skiva det i ett antal koncentriska ringar, som årsringarna i ett träd. Varje ring görs sedan platt på undersidan och ringarna görs lika tjocka. Skillnaden mellan dem kommer nu att vara vinkeln på ringens yta mot ovansidan. Därefter sätter man ihop ringarna igen. Man har då fått ett platt förstoringsglas som inte ger en lika bra avbildning som det ursprungliga, men som är betydligt mer kompakt.

Avancerade Fresnel-linser har en lite mer komplicerad uppbyggnad, men principen är densamma. Linserna används inom många områden för att intensifiera och fokusera ljus. Några exempel är fyrar, trafiksignaler, projektorer, strålkastare och ficklampor. Namnet har de fått från den franske fysikern Augustin-Jean Fresnel som på 1820-talet utvecklade linser till fyrar bestående av en komplicerad sammansättning av prismor.

Material från
Allt om Vetenskap nr 9 2006

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter