Hur fungerar fjärrkontrollen?

Vad är det som gör att fjärrkontrollen till tv:n kan skicka signaler till tv:n?

Fjärrstyrning kan ske med hjälp av två olika tekniker: radiovågor eller ljus. De allra flesta fjärrkontroller inom hemelektronikområdet arbetar med ljus, närmare bestämt infraröd strålning.

Infraröd strålning kallas ibland även för värmestrålning och är för människan osynligt ljus med våglängder mellan 0,75 mikrometer och 1 millimeter, alltså området ovanför rött ljus. I fjärrkontrollen sitter en sändare som via en lysdiod skickar ut binärt kodade signaler till mottagaren i tv:n. I mottagaren tolkar en processor kommandona, ser om de kommer från tv:ns fjärrkontroll och höjer i så fall ljudet, byter kanal eller vad det nu kan handla om.

Infrarött ljus kräver fri sikt. Skulle något vara i vägen mellan sändare och mottagare (eller siktar du alltför snett), når signalerna inte fram. En starkare och bredare signal kan åstadkommas med hjälp av en extra stark lysdiod eller fler än en lysdiod. För att förhindra störningar från andra källor till infrarött ljus, exempelvis solljus, brukar mottagaren vara inställd på att ta emot endast ljus av en viss våglängd. Ljuset kan även moduleras till en annan frekvens.

Radiovågor används för bland annat billarm och radiostyrda leksaksbilar. Till fördelarna hör en längre räckvidd, samt att radiovågor kan ta sig genom väggar och liknande. Även denna teknik kan dock störas av de andra radiosignaler som luften är full av nuförtiden.

De tidigaste fjärrkontrollerna var radiostyrda och kom till under första världskriget för att styra sjöfarkoster. Under andra världskriget detonerade man bomber via fjärrkontroller, men sedan dess har de utvecklats också till fredlig användning. Fast visst kan det uppstå krigsliknande scener även framför tv:n, när barnen slåss om fjärrkontrollen…

Läs mer:
http://electronics.howstuffworks.com/remote-control.html

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 2006

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter