Hur fungerar Gore - Tex?

På vilket sätt är Gore-Tex-materialet uppbyggt? Vad består det av?

Gore-Tex introducerades 1978 och principen har genom åren fått många efterföljare. Kärnan i systemet är ett membran, ett tyg som innehåller­ 9 miljarder porer per kvadrattum. Varje por är cirka 0,2 mikrometer i diameter. Detta är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men 700 gånger större än en vattenmolekyl. Porerna är med andra ord för små för att vatten ska kunna passera in genom dem. Samma sak gäller för vind. Samtidigt är porerna stora nog att släppa igenom vattenånga, till exempel svett. Resultatet blir ett membran som är vattentätt utifrån men ”andas” inifrån.
Gore-Tex-membranet tillverkas av ett material som kallas ePTFE, expanderad polytetrafluor­eten. 1969 upptäckte Bob Gore hur man kunde expandera solid PTFE till detta porösa material utan att använda kemiska tillsatser. ePTFE är vattenavstötande i sig och membranet innehåller även en oljeavstötande substans.
Gore-Tex-material finns med två eller tre lager. I ett tvålagersplagg är membranet laminerat på yttermaterialet, vilket kompletteras med ett fritt hängande foder. I ett trelagersplagg lamineras membranet mellan ytter- och innertyget, något som gör materialet kraftigare. Vattentätheten förstärks av att yttermaterialet görs vattenavstötande, vilket gör att materialet är vattentätt till minst ett tryck på 28 m vattenpelare.
Förutom i kläder och skor används ePTFE-membran inom medicin, elektronik, industri med flera områden.

Material från
Allt om Vetenskap nr 8 2005

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter