Hallå!

Jari Kinaret

professor i fysik vid Chalmers

Du ska leda Europas största forskningssatsning, hur kommer det sig?
– Valet var en följd av att jag, våren 2010, presenterade idén att grafen skulle vara ett passande ämne för ett flaggskeppsprojekt, och satte ihop ett konsortium med nio europeiska partner som ansökte om ett pilotprojekt. Vad gäller europeiska forskningsprojekt är det oftast den som startar ett projekt som är mest engagerad i de administrativa aspekterna, och den som mest naturligt tar på sig den koordinerande rollen­.

Vad gör grafen så speciellt?
– Grafen har många enastående­ egenskaper. Det är ett atomtunt lager som är extremt flexibelt och samtidigt oerhört starkt. Det är den bästa värmeledaren vi känner till, det leder elektricitet väldigt bra, och är nästan perfekt genomskinligt, för att nämna några egenskaper. Genom att kombinera dessa egenskaper kan man skapa nya funktioner som är svåra att skapa på andra sätt.

Hur och när kommer grafen att finnas i vår vardag?
– En av de tidigaste tillämpningarna kommer antagligen­ att vara användning av grafen­ i kompositmaterial, kanske i sportutrustning. Lite senare kommer antagligen tillämpningar inom böjbar eller vikbar elektronik, liksom nya batteriteknologier.

Och på lång sikt?
– Möjliga utvecklingsvägar är till exempel snabbare elektronik och optoelektronik, samt nya sorters datorer som inte bygger på elektronernas laddning utan istället på deras spinn.

Material från
Allt om Vetenskap nr 4 - 2013

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter