Jodå - blixtlåset är en svensk uppfinning!Att det moderna blixtlåset, eller dragkedjan som man säger på vissa håll i Sverige, uppfanns av en svensk är helt korrekt. De första grunderna till blixtlåset lades dock på andra sidan Atlanten och det var även där Gideon Sundbäck befann sig när han utvecklade den typ av blixtlås som vi använder idag.

Idén till blixtlåset fick amerikanen Whitcomb Judson 1891. Judson patenterade en anordning bestående av hakar och öglor och startade företaget Automatic Hook and Eye Company i Hoboken i New Jersey. Han lyckades dock inte få sin uppfinning att fungera som han ville i praktiken. Företaget hotades av konkurs när man 1906 frågade Gideon Sundbäck om han var intresserad av att vidareutveckla uppfinningen.

Sundbäck, som föddes 1880 i Ödestugu utanför Jönköping, var ingenjör inom elektroteknik och hade ett par år tidigare emigrerat till USA. Han förbättrade Judsons blixtlås, men det hela fungerade fortfarande inte tillräckligt bra för att få något genombrott. Istället började Sundbäck om från början och kunde 1912 patentera sin Hookless No. 1. 1913 uppfann han en ny teknik, där båda sidor av blixtlåset bestod av likadana delar som hakade i varandra. Året därpå påbörjade företaget tillverkningen av denna nya typ av blixtlås, som i princip är samma som vi använder än i dag.

Det tog alltså 23 år för blixtlåset att utvecklas från idé till användbar produkt och det tog även tid innan själva produkten väl fick sitt genombrott. Den första skjutsen åt tillverkningen gav första världskriget via flytvästar, flygarjackor med mera. Gummistövlar var den första större civila användningen. Inom klädbranschen dröjde det till 30-talet innan användandet slog igenom. Idag är blixtlåset en självklarhet, tack vare en tekniskt kunnig smålänning som aldrig gav upp.

Material från
Allt om Vetenskap nr 6 2004

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter