Kattparasiten på väg in i din hjärna

Katter är toxoplasmaparasitens huvudsakliga värddjur.

Katter är toxoplasmaparasitens huvudsakliga värddjur.

Nästan var femte svensk beräknas vara infekterad med den encelliga parasiten Toxoplasma gondii. Dess huvudvärddjur är katt och det är endast i katter den kan föröka sig sexuellt och spridas vidare till andra varmblodiga djur via ägg i avföringen. Parasiten påverkar hjärnan och förändrar till exempel beteendet hos råttor så att de blir rent dumdristigt modiga och till och med kan attraheras till katter. De blir med andra ord lätta byten - vilket parasiten vill, eftersom råttorna också ingår i dess livscykel för att smitta katter.

Hos människor ger toxoplasmos, som toxoplasmainfektionen heter, lätta symtom men kan vara dödlig för personer med nedsatt immunförsvar och för foster. En del studier tyder på att drabbade människor i högre grad drabbas av psykiska sjukdomar än andra och att bärare kan bli mer utåtriktade, aggressiva eller risktagande. Lite som råttor.

Grönfärgade Toxoplasma gondii ger sig på en immuncell. Bild: Barragan lab

Grönfärgade Toxoplasma gondii ger sig på en immuncell. Bild: Barragan lab

Hur parasiten tar sig in i den mänskliga hjärnan har inte varit klarlagt tidigare, men nu har forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet kartlagt på vilket sätt detta lilla urdjur tar kontroll över immunceller och får dessa att röra sig i kroppen. Smittan överförs via bland annat otillräckligt tillagat kött eller via kontakt med kattavföring. Efter att ha kommit ner i offrets mage tar sig parasiten ut genom tarmväggen och in i de immunceller vars uppgift egentligen är att döda sjukdomsframkallande inkräktare. Immuncellen får order av sin angripare att utsöndra ämnet GABA för att kunna röra sig och sprida infektionen vidare i kroppen.

Att parasiten kan kommunicera med immuncellen kan den tacka kalciummolekyler för. På immuncellen har forskarna nämligen hittat just kalciumreceptorer som alltså tar emot parasitens order till cellen att sätta sig i rörelse.

I djurförsök visade det sig att om en infekterad mus fick helt vanlig blodtrycksmedicin hämmades signalen från parasiten till cellen och därmed minskade spridningen. Det betyder inte att det går att bota toxoplasma med blodtrycksmedicin, men upptäckten kan bidra till att ta fram nya behandlingar.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter