ÅRGÅNGSVIN TILL FORSKNINGENS TJÄNST:

KOLDIOXIDHALTEN MÄTS MED VIN

Inte bara en dryck – utan också en utmärkt utgångspunkt för regional mätning av koldioxid­halten i luften.

Inte bara en dryck – utan också en utmärkt utgångspunkt för regional mätning av koldioxid­halten i luften.

I hela Europa finns det färre än tio stationer för mätning av koldioxidhalten i luft och atmosfär. Vill vi veta mer om geografiskt betingade och temporära variationer är detta en brist som borde åtgärdas, men i väntan på fler mätstationer finns det andra metoder. Koldioxidhalten i luften ger nämligen avtryck i vin – och kan via äldre årgångar även spåras bakåt.

Det man mäter är närmare bestämt den radioaktiva isotopen av kol, känd som kol-14, som skapas av kosmisk strålning i atmosfären och tas upp av växterna. Med tiden sönderfaller kol-14 i isotopen kväve-14. Fossila bränslen från växtmaterial härrörande från flera hundra miljoner år sedan har inget kvardröjande kol-14.

Detta blir en slags kemisk signatur, som bärs vidare av växterna när de tar upp CO2 för att växa under säsongen – och kan avläsas i vin från just det årets druvor.

– I norra Italien och i delar av Tyskland kan man klart och tydligt utläsa att det finns mer utsläpp från fossila bränslen, säger Sanne Palstra från Center of Isotope Research vid University of Groningen i Holland. Metoden är ganska känslig och det går att se hur industrier och till exempel förekomsten av ett flygfält påverkar miljön.

Forskarna vill nu i första hand använda tekniken för att spåra och minska utsläppen av koldioxid på regional nivå, för att finna ut vilka metoder som lokalt fungerar bäst och för att förbättra regionala modeller avseende klimatförändringen.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter