Kryp för järnet

Järnvärdet i insekter står sig väl i förhållande till en biff. Bild: American Chemical Society

Järnvärdet i insekter står sig väl i förhållande till en biff. Bild: American Chemical Society

Äta myror? Ja, det är nog inte bara Mowgli som är skeptisk till att stoppa insekter i munnen. Åtminstone inte i västvärlden. Men ska vi i framtiden kunna äta oss mätta utan att skövla vår planet måste vi hitta andra proteinkällor än kött och fisk. Bland de hetaste kandidaterna är just småkryp.

Men hur väl kommer syrsor och maskar att kunna fylla vårt behov av mineraler och andra livsnödvändiga näringsämnen? Faktiskt riktigt bra, särskilt när det gäller järn, hävdar en studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry. Personer som av olika anledningar avstår från kött riskerar att drabbas av järnbrist, men toppa salladen med syrsor så är problemet löst. Forskarna undersökte olika ätbara insekter: gräshoppor, syrsor, vanlig mjölmask och mindre mjölmask, för att ta reda på hur mycket av mineralerna i dessa som människokroppen kunde tillgodogöra sig. Halterna av kalcium, koppar, magnesium, mangan och zink varierade mellan arterna, men visade sig å andra sidan vara lättare för kroppen att ta upp än de i en vanlig köttbit.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter