Kuttrande och mumlande dinosaurier

En duvhane kuttrar passionerat när han uppvaktar sin hona. Kanske förekom beteendet redan hos kärlekskranka dino­saurier. Bild: IBL

En duvhane kuttrar passionerat när han uppvaktar sin hona. Kanske förekom beteendet redan hos kärlekskranka dino­saurier. Bild: IBL

På film och bild ses rovdinosaurier springa runt vrålande med vidöppet gap. Den bilden stämmer förmodligen lika illa med verkligheten som att ljudbilden på dagens savanner är ett ständigt rytande från lejon och andra kattdjur.
Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Evolution kan dinosaurierna också ha kommunicerat genom att kuttra och mumla med stängda käftar.

Forskarna bakom studien intresserade sig för uppkomsten av fåglars ljudorgan och den stora mängd ljud de kan alstra. Eftersom fåglar är dinosauriernas ättlingar kan kunskapen bidra till att ge en uppfattning om hur dinosaurierna lät. Fåglar, däribland duvor, kan utstöta ljud genom huden i halsen utan att öppna näbben. De pressar luft in i en struppåse istället för att andas ut genom näbben och då uppstår ett arttypiskt läte som är både tystare och har lägre frekvens än ljud som alstras med öppen näbb. Dessa ljud används som regel för att locka till sig en partner eller försvara ett revir.

Ungefär en fjärdedel av de undersöka fågel­arterna ägnade sig åt denna mer lågmälda typ av kommunikation och det var endast relativt stora arter, duvstorlek eller större, som gjorde det. Förmågan att alstra ljud med stängd mun tycks ha uppstått åtminstone 16 gånger hos arkosaurier, det vill säga den grupp som utgörs av krokodildjur, dinosaurier och fåglar. Så vem vet, kanske kuttrade T. rex-hanen när han var på friarstråk.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter