Lång väntan för dinosaurieföräldrar

Två stolta Hypacrosaurus-föräldrar som väntat i över ett halvår på att deras ungar ska kläckas. Bild: IBL

Två stolta Hypacrosaurus-föräldrar som väntat i över ett halvår på att deras ungar ska kläckas. Bild: IBL

Hur lång tid det tog innan dinosaurieägg kläcktes har varit helt okänt, men det har uppskattats att det inte var lika segdraget som hos andra reptiler utan mer motsvarade­ ruvningstiden hos fåglar. De flesta fågel­ägg kläcks efter två till fyra veckor, medan till exempel krokodilungar inte tittar fram förrän efter cirka tre månader. Nu har nordamerikanska forskare försökt bringa klarhet i frågan om hur det var med dinosaurierna.

Käkar från ungar av Protoceratops, i vuxen ålder stor som ett får, och den betydligt större anknäbbsdinosuarien Hypacrosaurus undersöktes med datortomografi, mikroskop och andra metoder. Forskarna letade efter tillväxtlinjer som dagligen bildas i tänderna under utvecklingen. Studien visade att Protoceratops-föräldrarna fick vänta i nästan tre månader på att deras 194 gram tunga ägg skulle kläckas. Det var dock ingenting emot Hypacrosaurus vars jätteägg på över fyra kg tog ett halvår på sig innan ungarna tittade ut.

Enligt ny forskning behövde Protoceratops-embryot tre månader på sig för att utvecklas i ägget. Bild: IBL

Enligt ny forskning behövde Protoceratops-embryot tre månader på sig för att utvecklas i ägget. Bild: IBL

Båda arterna tillhörde ordningen fågelhöftade dinosaurier som trots namnet inte anses vara förfäder till fåglarna, och forskarna vet alltså inte om exempelvis Velociraptor som tillhörde den andra ordningen ödlehöftade dinosaurier och var betydligt närmare släkt med fåglarna kan ha haft kortare kläcktider. Bristen på fossila embryon från dessa dinosaurier är än så länge ett hinder för att uppskatta hur lång tid ungarna tillbringade i äggen.

Forskarna drar i alla fall slutsatsen att fåglarnas kortare ruvningsperiod uppkom efter att deras utvecklingslinje knoppats av från resten av dinosaurierna, och att det kan ha gett dem ett evolutionärt försprång inte minst i samband med massutdöendet för 66 miljoner år sedan då dinosaurierna dog ut. Fåglarna fick helt enkelt en fördel av att de var snabbare på att reproducera sig.

En annan överraskande studie om dinosaurier och tänder publicerades nyligen i Current Biology. 13 stycken Limusaurus inextricabilis från vad som idag är Kina dog plötsligt sedan de fastnat i lera. Djuren var i blandade åldrar, från ungar till fullvuxna djur. Noggranna analyser av skeletten visar att ungarna föddes med små vassa tänder för att sedan i vuxen ålder ha tappat allihop. Det tyder på att dessa dinosaurier ändrade sina matvanor från köttätande som barn till en mer växtbaserad diet som vuxna.

Fakta: 
Dinosaurietänder
Tyrannosaurus rex ­kunde ståta med ett 60-tal sågtandade tänder av olika storlekar. Bild: David Monniaux

Tyrannosaurus rex ­kunde ståta med ett 60-tal sågtandade tänder av olika storlekar. Bild: David Monniaux

Tänderna hos dinosaurierna var väl anpassade efter den föda de levde av. Men till skillnad från däggdjur hade dinosaurierna inte differentierade tänder, utan formen på alla tänder i munnen var lika hos de allra flesta arter. Familjen tyrannödlor, som omfattade bland annat Tyrannosaurus rex, var dock ett undantag och deras tänder skilde sig åt lite beroende på placering.
De flesta dinosaurier behövde inte oroa sig för att bli tandlösa eftersom nya tänder hela tiden ersatte de gamla.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter