Läxhjälpsexpertens 5 bästa studieknep

Känner du att tiden aldrig räcker till, att du inte riktigt når de studieresultat du vill eller att studierna tar för mycket energi? Då har du sannolikt nytta av dessa tips från Alexander Astermark, AT-läkare och pedagogikchef på läxhjälpsföretaget Allakando. Alexander har själv undervisat hundratals elever genom åren och delar nu med sig av sina bästa tips – som gäller oavsett vilken nivå du studerar på.

Behandla dina studier som du behandlar en sport

Hur hade du gjort om du hade velat blir riktigt duktig på exempelvis tennis? Du hade sannolikt planerat in tid för träningar och sedan gått på dem regelbundet. Du hade inte heller blivit allt för modfälld om det gick dåligt på en match – då får du bara träna mer, hårdare och smartare. Tänk på samma sätt när det gäller dina studier, så kommer du att komma långt. Vad gör du för att klara proven? Du planerar in pluggpass systematiskt och kämpar dig igenom dem. Vad gör du om ett prov inte går din väg? Du ser det som en konsekvens av hur mycket & på vilket sätt du pluggar, snarare än hur du är född – och fortsätter träna!

Dela upp stora uppgifter i mindre beståndsdelar

Det finns ett uttryckssätt: “Hur äter du en elefant? – en bit i taget”. Om du har en stor uppgift framför dig, hjälper det inte att fokusera på hur stor den är – då kommer du inte att komma någonstans. Skall du läsa en hel bok på kort tid? Dela upp antalet sidor i mindre portioner, där varje portion tar dig 30-45 minuter att läsa. Då får du en överblick över hur mycket tid uppgiften kommer att ta och det blir enklare att komma igång med första tuggan på den stora elefanten.

Stäng av mobilen och förhindra andra distraktioner

Djupfokus är något dyrbart – det är när du får längre perioder av ostört arbete som du tar dig igenom det du behöver göra.
Så fort något stör dig, en notifikation eller plötsliga ljud, tar det dig upp till en kvart att hitta tillbaka till ditt fokus. Om detta sker gång på gång, hackas din studietid upp i smådelar med dålig fokus. Några tips är att sätta telefonen på flygplansläge, använda öronproppar och exempelvis använda tillägg till din webbläsare som blockerar facebook och andra ej studierelaterade hemsidor under en viss tidsperiod. Då störs du inte av plötsliga händelser och det blir en tröskel som hjälper dig att motstå lockelser.

Ha goda rutiner för sömn, mat och träning

Att fokusera på studier och ta till sig av information påverkas väldigt mycket av dagsform. Många kan känna sig lite nere och slöa utan att identifiera att det ofta kommer från brist på sömn eller att du inte har ätit tillräckligt av rätt saker. Regelbunden träning ökar din förmåga att fokusera markant och det krävs inte så mycket. Kom upp i puls trettio minuter, tre gånger i veckan, så kommer du på några veckor att känna dig piggare och klara av att fokusera mer.

Viktigast av allt: Ha ett mindset av att allt går att lära sig

En av de största utmaningarna vi kommer i kontakt med i vår läxhjälp är att många elever saknar tron på att de kan lära sig. De har ofta negativa erfarenheter av exempelvis matematik eller språk och anser sig helt enkelt inte vara födda med så kallad mattehjärna eller språkhuvud. Det blir en självuppfyllande profetia, som går emot vår erfarenhet: att alla kan mycket mer än de tror – därav vårt namn Allakando. Efter att ha hjälpt över 15 000 elever i Sverige med läxor och bättre studieresultat, har vi sett att det är fullt möjligt att höja sig många betygssteg på kort tid med rätt inställning, bra stöd och smarta tekniker likt de ovan.

Alexander Astermark

Pedagogikchef på Allakando och AT-läkare på Karolinska Universitetssjukhuset

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter