Livet frodades tidigt

Den uråldriga livsformen Primaevifilum amoenum är ett av de mikrofossil som påträffats i Western Australia. Bild: J. William Schopf, UCLA

Den uråldriga livsformen Primaevifilum amoenum är ett av de mikrofossil som påträffats i Western Australia. Bild: J. William Schopf, UCLA

Exakt när livet på jorden uppstod är en fråga som sysselsatt vetenskapen sedan urminnes tider. Och något svar kan vi tyvärr inte rapportera om den här gången heller. Däremot kan vi berätta om en studie i Proceedings of the National Academy of Sciences där några av världens absolut äldsta fossil analyserats. Det handlar om 3,465 miljarder år gamla mikrofossil från Western Australia.

Forskarna kunde lista ut hur dessa organismer levde genom att undersöka förhållandet mellan olika kolisotoper, och det som förvånade mest var att livet redan så här tidigt, drygt en miljard år efter jordens bildande, var så diversifierat. Bland livsformerna fanns bakterier med en primitiv form av fotosyntes, metanproducerande arkéer och bakterier som konsumerade metan. Metan tros ha funnits rikligt i jordens tidiga atmosfär innan fotosyntetiserande livsformer, främst då cyanobakterier, fyllde lyften med syre.

Med tanke på att så många olika livsformer redan fanns för 3,465 miljarder år sedan tyder det på att livet måste ha uppstått långt tidigare. Enligt forskare bakom studien tyder deras resultat också på att liv lätt uppstår, vilket bör betyda att sannolikheten för att det även gjort det på andra planeter i andra solsystem och andra galaxer bör vara stor.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter