Ljudvågor i rymden?

Här på jorden transporteras ljud genom luften, en gas. Det finns gas även på andra himlakroppar, till exempel Jupiter, och även gasmoln i rymden. Borde det i så fall vara teoretiskt möjligt att transportera sådana ljudvågor i sådana förhållanden? Hur tät måste gasen i så fall vara, dvs absolut minsta densitet som är tillåtet för att göra det möjligt?

Ja, ljudvågor kan transporteras i exempelvis Jupiters atmosfär och även på platser i rymden, bekräftar Magnus Näslund, astronom vid Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet.

– Ljudvågor behöver ett material att fortplanta sig i, till exempel gas, precis som du skriver. Det finns en del gas mellan stjärnorna som ljudvågor i princip kan färdas i. Gasen är dock oftast mycket tunn jämfört med jordens atmosfär, så vi skulle inte kunna vara där ute och lyssna med våra öron.

Att ange någon speciell gräns för densiteten är dock svårt, menar Magnus Näslund, inte minst eftersom andra effekter såsom magnetfält kan påverka där densiteten är låg.

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 2007

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter