Marit Björgens framgångsrecept avslöjat

Bild: Cephas

Bild: Cephas

Under närmare 20 år har vi alltför ofta, åtminstone ur ett svenskt perspektiv, fått se norska skidåkaren Marit Björgen kliva högst upp på prispallen. Även under det pågående OS i Pyeongchang har hon visat att hon fortfarande kan staka ifrån konkurrenterna. 37-åringen är med sina, i skrivande stund, hittills sju olympiska guldmedaljer, 18 VM-guld och 110 världscupsegrar den mest vinnande längdskidåkaren genom tiderna.

Norska forskare har nu försökt gå till botten med hur hon kunnat bli så enastående. De har detaljstuderat de träningsdagböcker Marit Björgen fört sedan hon var 20 år. Och det rör sig om åtskilliga timmar hon låtit svetten lacka – sammanlagt 13 600 timmar på 17 år.

Som ung lovande talang tränade Marit Björgen runt 500 timmar om året för att sedan hon tog sin första guldmedalj vid 23 års ålder vara upp i 700 timmar. Inför sin bästa period 2010-2015 ökades träningsdosen till 940 timmar om året.

Av de totalt 8 105 fysiskt högaktiva tillfällena var 7 642 ren träning och 463 tävlingar.

Uthållighetsträning stod för 91 procent av tiden och åtta procent av styrketräning. Endast en ynka procent veks för hastighetsträning.

Forskarna såg att Björgens uthållighetsträning till 76 procent var lågintensiv där hjärtaktivitet låg på 60-87 procent av maxpulsen. Men det var å andra sidan inga korta pass utan var ofta på 50-90 minuter eller till och med 150 minuter. För att pressa upp pulsen ordentligt lades också en hel del intervallträning på schemat. Och här tror sig forskarna ha funnit en av hemligheterna. Medan Björgens hög- och medelintensiva träning legat på ungefär samma nivå som motståndarnas så har hon ägnat anmärkningsvärt mycket mer tid åt lågintensiva pass.

En annan sak forskarna tror har haft mycket stor betydelse för att göra Marit Björgen till skiddrottning är att hon hela tiden hållit en sund vikt. Hon har stadigt legat runt 65 kg till sina 167 cm.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter