Han avvek aldrig från sin tro på ickevåld:

Martin Luther King - 43 år sedan mordet

Doktor Martin Luther King Jr levde ett hårt liv. Han utsattes för arresteringar­, dödshot och misshandel i samband med sin kamp för de svartas rättigheter­.
Han var en man som stod vid sitt ord och hela tiden följde sin tro att man kunde vinna slag utan våld. Han höll fast vid det även när unga, radikala svarta försökte pressa honom till kraftigare tag.
Men det var våld som avslutade Kings liv. Han sköts till döds på ett motell i Memphis. Än idag finns vissa tvivel om att den
fällde mördaren är den rätte.

Martin Luther King Jr (1929-1968), föddes i Atlanta, studerade till pastor och blev ledare för de svartas jämställdhetsrörelse.

Martin Luther King Jr (1929-1968), föddes i Atlanta, studerade till pastor och blev ledare för de svartas jämställdhetsrörelse.

Han var trött. Sliten både fysiskt och psykiskt efter tretton år i frontlinjen för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han levde under hård press och den nya black power­-rörelsen började ifrågasätta hans metoder. Martin Luther King Jr anförtrodde sina närmaste män i Southern Christian Leadership Conference att han började tvivla på sig själv och sin förmåga.

”Uppriktigt sagt är jag trött på att marschera, sade han. Jag är trött på att bli arresterad och inlåst i en cell. Jag hotas till livet varje dag, och när jag blir missmodig känner jag att mitt arbete är förgäves. Men varje gång jag känner så här får jag tack och lov ny själslig kraft av Den Helige Ande.”

Det var januari 1968. Joseph Lowery­, Ralph Abernathy och Jesse Jackson satt med honom den där kvällen när Martin Luther Kings självförtroende sviktade, och kanske de såg en viss uppgivenhet i hans blick. Kanske kände de hans rädsla och oro.

King överlevde bombattentatet mot sitt hus i Montgomery i Alabama 1956, och var en hårsmån från döden när han knivhöggs i New York 1958. Han levde under ständigt dödshot, men denne man, som personifierade­ hoppet om en bättre framtid för USA:s svarta och ledde medborgarrättsrörelsens kamp, varken kunde eller­ ville visa sin rädsla. Martin Luther King predikade icke-våldsfilosofin. Denne Gandhis svarte motsvarighet i den djupa amerikanska södern vände andra kinden till, men kritiserades hårt av Malcolm X, ledare för Black Islam, som menade att icke-vålds­filosofin gjorde King och medborgar­rättsrörelsen till ”de vitas spring­pojkar”.

Marin Luther King Jr och Coretta Scott gifter sig den 18 juni 1953 i hennes föräldrars trädgård.

Marin Luther King Jr och Coretta Scott gifter sig den 18 juni 1953 i hennes föräldrars trädgård.

Profetia

King Jr misstänkliggjordes av FBI-chefen Edgar Hoover, som anklagade honom för att vara sexmissbrukare och kommunist. Robert Kennedy gav Hoover tillåtelse att avlyssna honom.

Martin Luther King Jr fyllde 39 år den 15 januari 1968, och nu var det som om allt hann ifatt honom. King började tvivla och han var rädd. Som att han visste att hans tid var utmätt, eller som Jesse Jackson uttrycker det:
”Vi förstod inte vilken smärta han kände och hur mycket han funderade över döden.”

Den 3 april 1968 reste Martin Luther King till Memphis i Tennessee för att tala på ett möte organiserat av strejkande renhållningsarbetare. Kings plan var försenat på grund av ett bombhot, och han refererade till det i talet när han sade ”att han inte var rädd för någon”.

Men samtidigt sade King, här talar en del historiker om en slags profetia där han faktiskt kände att slutet vara nära, att ”Jag har varit på bergets topp och jag har sett det förlovade landet. Jag kanske inte kommer dit med er, men jag vet att vi, som ett folk, kommer dit.”

Knappt ett dygn senare var doktor Martin Luther King Jr död.

Demonstrationer

Fram till 1966 var Martin Luther King den obestridlige ledaren för de svartas kamp i USA. Han var i det närmaste helgonförklarad av sina svarta bröder och systrar samtidigt som han blev ett hot mot det vita etablissemanget och makten i Washington.

King Jr:s genombrott, om man nu kan kalla det så, där han i allas ögon klev fram som en ledare kom 1963. På våren organiserade han och Southern Christian Leadership Conference demonstrationerna i Birmingham i Alabama. Birmingham kokade av hat sedan 17 kyrkor för svarta och flera medborgarrättskämpars hem sprängts av Ku Klux Klan eller andra vita anhängare till segregationen. Martin Luther King ansåg Birmingham vara strategiskt viktig, eftersom staden, som ingen annan i Södern, symboliserade rasismen, segregationen­ och våldet mot svarta. Polisen i Birmingham var extremt våldsam och tvekade aldrig att använda hundar och vatten­kanoner mot demonstranter. Om man lyckades bryta segregationen här skulle resten av USA följa efter, trodde King.

Demonstrationerna, där svarta till exempel satte sig på lunchrestauranger för vita och vägrade gå och dagliga marscher mot orättvisa lönevillkor, pågick i sex veckor.
På långfredagen, den 12 april arresterades Martin Luther King och i häktet skrev han det berömda ”The letter from Birmingham jail”, där han än en gång försvarade sin ickevåldsstrategi.

Den 28 augusti 1963 organiserade King och SCLC ”Marschen till Washington”. 200 000 människor samlades i en manifestation ”för arbete och frihet­”.
Martin Luther King klev upp i talar­stolen strax nedanför Lincoln-monumentet och höll sitt ”I have a dream”-tal som inte bara anses vara hans bästa någonsin, utan också ett av världshistoriens mest klassiska tal.

1964 skrev president Lyndon B Johnson under en ny medborgarrättslag i syfte att bryta segregationen.

Nu var diskriminering, vare sig det gällde offentliga inrättningar eller­ arbete, ett brott. En stor seger för Martin­ Luther King Jr och medborgarrättsrörelsen.

Dr King Jr håller­ ett tal vid en konferens i Selma i  Alabama 1965.

Dr King Jr håller­ ett tal vid en konferens i Selma i Alabama 1965.

För vek

I december 1964 tilldelades Martin Luther King Jr Nobels fredspris och Time utsåg honom till ”Man Of The Year”. 1965, bland annat efter marschen från Selma till Montgomery i Alabama, som leddes av King, under­tecknade president Johnson en ny rösträttslag som garanterade alla rösträtt. Martin Luther King Jr:s icke­våldspolitik ifrågasattes under tiden för marschen i Alabama och kritiken från svarta, som ansåg direkt konfrontation nödvändig, växte. Flera militanta svarta ledare ansåg att King var ”för vek”. King Jr valde 1966 att starta det som kallas Chicago-kampanjen. Han organiserade demonstrationer i Chicago för att ge svarta bättre bostäder, men avtalet som undertecknades ogiltigförklarades av Chicagos borgmästare. 1967, när kritiken från militanta svarta ökade, startade King och SCLC en kampanj mot fattigdom och planen var att organisera en demonstration i Washington. Samtidigt gav sig King Jr in i debatten om Vietnam-kriget, och president Johnson blev mäkta irriterad när King sade:

”Vi har tvingats utstå den grymma ironin att se svarta och vita pojkar döda och dö tillsammans för en nation som inte ens klarar att sätta dem i samma klassrum. En nation som fortsätter spendera mer pengar år efter år på militärt försvar än på sociala förbättringar närmar sig en andlig död.”

Inte bara president Johnson och många andra vita kritiserade King Jr. Flera medlemmar i medborgarrättsrörelsen vände sig mot honom och tyckte han enbart skulle koncentrera sig på kampen mot segregationen. King tappade sitt fokus, ansåg de.

Ickevåldsprotest

King Jr hade sett upproren i Watts i Los Angeles och hört kritiken från unga otåliga svarta i Illinois och Mississippi som såg våldsamma aktioner som en väg till förändring. För de unga radikala i Black Power-rörelsen var Martin Luther King ”en gamling i kostym och en man från medelklassen som var oansvarigt passiv”.

Martin Luther King Jr var hårt trängd och visste att han hade problem­.

Medborgarrättsrörelsen var splittrad och skakades av interna stridigheter när King fick en inbjudan till Memphis, och han såg kanske en möjlighet att vända opinionen och ta tillbaka sin position som den obestridlige ledaren. Den 12 februari 1968 gick 1 300 svarta renhållningsarbetare i Memphis ut i strejk i protest mot arbetsvillkoren, som bland annat att innebar att de, till skillnad från sina vita kollegor, kunde skickas hem utan betalning vid dåligt väder. När myndigheterna i Memphis vägrade förhandla bad de strejkande King Jr om hjälp. Han talade på ett möte i Mason Temple i Memphis den 18 mars, kom tillbaka tio dagar senare och ledde en demonstration som urartade då några började kastade sten genom skyltfönster. En demonstrant dödades när polisen öppnade eld.

King Jr lovade att komma tillbaka den 3 april för att organisera en ickevåldsprotest planerad till den 8 april.

Kings plan blev försenat efter ett bombhot, men på kvällen den 3 april höll han ett tal i Mason Temple där han förklarade att ”I fear no man” och fortsatte: ”I’ve seen The Promised Land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people will get to The Promised Land”.

King Jr, Ralph Abernathy, Jesse Jackson, Joseph Lowery och andra i den närmaste SCLC-kretsen åkte tillbaka till Lorraine Motel – det enda hotell i Memphis svarta tilläts bo på – och King Jr somnade i rum 306. 

Lorraine Motel, som idag är en del av National Civil Rights Museum i Memphis i Tennesse. Utanför rum 306 hänger en krans som visar var Martin Luther King Jr mördades.

Lorraine Motel, som idag är en del av National Civil Rights Museum i Memphis i Tennesse. Utanför rum 306 hänger en krans som visar var Martin Luther King Jr mördades.

Kings sista timmar i livet

Dagen efter, den 4 april, hölls flera möten för att diskutera manifestationen den 8 april. King ringde flera samtal. Det började dra sig mot eftermiddag och King och hans närmaste män skulle äta middag hos Memphis-­prästen Billy Kyles före ett stort möte i staden senare på kvällen.

”Se nu till att han bjuder på ’soul food’. Riktig mat, inte filét mignon eller­ något sådant”, sade King Jr.

King Jr rakade sig och använde som vanligt Magic Shave Powder. Han skämtade med Ralph Abernathy och Jesse Jackson och verkade vara på gott humör.

Han tog på sig en vit skjorta och fick råd av Jackson om vilken slips han skulle ta. Klockan var halv sex när Billy Kyles knackade på dörren och bad King att skynda på. Chauffören Solomon Jones sade åt King att ta med sig en överrock för den tidiga aprilkvällen i Memphis kunde bli kall.

Några minuter före sex kom King ut ur rum 306 tillsammans med Jesse­ Jackson. Han såg musikern Ben Branch på parkeringen, lutade sig mot räcket och bad honom spela ”Take my hand, my precious Lord” på kvällens möte. Dessa ord blev hans sista.

Det dödande skottet

En minut över sex sköts Martin Luther King Jr. En gevärskula från, visade det sig senare, en Remington 760 Gatemaster träffade honom i högra kinden, slet sönder käken och splittrade ryggmärgen innan den stannade i hans skulderblad. King Jr. visade fortfarande svaga livstecken när ambulansen kom, men hans liv gick inte att rädda.

Fem över sju dödförklarades doktor Martin Luther King Jr på St. Joseph’s Hospital i Memphis. När han obducerades konstaterade obducenten, att ”King var en 39-årig man med ett hjärta som en 60-åring”.

Skottet avfyrades från ett badrumsfönster i ett sjabbigt lägenhetshotell, kallat Young and Morrow Building, på en kulle mittemot Lorraine Motel. Avståndet var knappt 200 meter.

Kravaller utbröt

Både president Johnson, Robert Kennedy och Kings närmaste män i medborgarrättsrörelsen manade till lugn, men förgäves. Kravaller och upplopp bröt ut över hela USA som en reaktion­ på mordet. Martin Luther King Jr begravdes­ i sin hemstad Atlanta i Georgia­ den 9 april 1968. 

Mausoleet vid King Center i Atlanta, tillägnat Martin Luther King Jr och hans hustru Coretta, stod klart i november år 2006.

Mausoleet vid King Center i Atlanta, tillägnat Martin Luther King Jr och hans hustru Coretta, stod klart i november år 2006.

Familjen kräver skadestånd

43 år efter mordet som skakade en hel värld diskuteras fortfarande vad som hände i Memphis, både den dagen och dagen före men också huru­vida rätt man dömdes för mordet. James Earl Ray greps i London den 8 juni 1968, erkände mordet mot att han slapp dödsstraff och dömdes till 99 års fängelse. Inte långt efter domen tog James Earl Ray tillbaka sitt erkännande. 1997, ett år innan Ray dog, träffade han Martin Luther Kings son Dexter, som efter mötet sade att han var övertygad om att Ray var oskyldig. Den ena hisnande konspirationsteorin efter den andra om vem som sköt King Jr har presenterats.

Rays advokat­ William Pepper hävdade att CIA, FBI och Memphis-polisen låg bakom mordet och hade beställt det av en lokal­ maffiatorped.

Här ekar det av samma konspirationsteorier som följde på mordet på John F Kennedy.

När Dexter King fick frågan om han trodde att president Lyndon B Johnson låg bakom sammansvärjningen svarade han ”Ja” utan att tveka.

Familjen King vann 1999 ett skade­ståndsmål mot Loyd Jowers, som uppgav att han fått 100 000 dollar för att ”ordna” mordet på Martin Luther King Jr och att både regeringen och maffian var inblandad i konspirationen. Ett år senare avfärdade justitiedepartementet uppgifterna.

Fakta: 
VIKTIGA DATUM I MARTIN LUTHER KINGS LIV

1929
Michael King Junior föds 15 januari i Atlanta i Georgia. Efter ett besök i Tyskland 1939 byter pappan namn till Martin Luther King som en hyllning till den protestantiske reformatorn och sonen får då heta Martin Luther King Jr.

 

1944:

Lämnar high school (motsv. gymnasium) ett år innan examen för att börja på Morehouse College i Atlanta.

 

1948:

Fyra månader innan King tar examen utses han till biträdande pastor­ i Ebenezer Baptist Church i Atlanta. 

King Jr tillsammans med sin fru Coretta och brodern Alfred Daniel Williams King, som även han var involverad i medborgarrättsrörelsen.

King Jr tillsammans med sin fru Coretta och brodern Alfred Daniel Williams King, som även han var involverad i medborgarrättsrörelsen.

1953:  

Gifter sig med Coretta Scott 18 juni 1953. Paret får fyra barn: Yolanda Denise King, Martin Luther King III, Dexter Scott King och Bernice Albertine King.

 

1955:

Blir filosofie doktor vid Boston University efter sin avhandling om systematisk teologi den 5 juni. I december organiserar han protesterna mot segregationen på bussarna i Montgomery i Alabama.

 

1956:

Familjens hus i Montgomery utsätts för en bombattack men ingen skadas.

 

1957:

Startar Southern Christian Leader­ship Conference och väljs till dess president.

 

Martin Luther King på sjukhuset­ efter knivdådet där han med knapp nöd undkom. Kniven missade pulsådern med några millimeter.

Martin Luther King på sjukhuset­ efter knivdådet där han med knapp nöd undkom. Kniven missade pulsådern med några millimeter.

 

1958
Knivhuggs vid en boksignering i New York den 20 september.
Brevkniven missar kroppspulsådern med bara några millimeter.

 

1963:

Arresteras under protesterna i Birmingham i Alabama den 16 april och skriver ”The letter from Birmingham jail”. 28 augusti håller han sitt klassiska ”I have a dream”-tal i Washington D.C.

 

1964:

Den 10 december blir han den yngste någonsin att ta emot Nobels fredspris.
1965: Marscherar i täten för 25 000 personer från Selma till Montgomery med kravet på rösträtt.

 

1966:

Leder demonstrationerna i Chicago mot fattigdom och för bättre bostäder för svarta.

 

En arkivbild från 1991 på James Earl Ray som anklagades och fängslades för mordet på Martin Luther King Jr.

En arkivbild från 1991 på James Earl Ray som anklagades och fängslades för mordet på Martin Luther King Jr.

 

1968:
18 mars talar King Jr på ett möte som strejkande svarta renhållningsarbetare i Memphis håller. Går i spetsen för deras demonstrationståg 28 mars. Återvänder till Memphis den 3 april och talar i Mason Temple om ”The Promised Land”. Mördas dagen efter, den 4 april, en minut över sex på kvällen när han går ut på loftgången utanför sitt rum på Lorraine Motel i Memphis.
Han begravs den 9 april i Atlanta. Den 8 juni grips James Earl Ray för mordet och 10 maj 1969 döms han till 99 års fängelse.

 

1983:

Ronald Reagan skriver under lagförslaget om en nationell helgdag till Martin Luther King Jr:s ära. Idag hyllas minnet av honom på Martin Luther King Jr Day den tredje måndagen i januari varje år.

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 3 - 2011

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter