Matkoma - nu vetenskapligt bevisat

Matkoma ger symtom som utmattning, sömnighet, begränsad intellektuell förmåga och i svåra fall apati. Bild: IBL

Matkoma ger symtom som utmattning, sömnighet, begränsad intellektuell förmåga och i svåra fall apati. Bild: IBL

Många, kanske alla, människor har råkat ut för matkoma. Symtomen uppträder en stund efter en måltid då man plötsligt blir hopplöst trött och bara vill kollapsa på närmsta soffa.

Nu har forskare tagit reda på vad det är som ger upphov till denna akuta åkomma. Tack vare en studie i ämnet i eLife vet vi nu att matkoma faktiskt är ett fysiskt tillstånd som existerar och att vi inte är ensamma om att vilja ta en tupplur efter en brakmiddag. Även bananflugor, som på många sätt är mer lika oss än vi vill tro, drabbas.

Bananflugorna hade för vana att ta en powernap precis efter att de ätit för att sedan flyga vidare. Och ju mer de ätit desto längre blev tuppluren.

Innehållet i måltiden hade också betydelse. Protein och salt påverkade längden på sömnen medan socker inte hade någon inverkan alls. Forskarna tror därför att det kan vara så att matkoma kan vara ett sätt för flugorna att maximera upptaget av salt och protein som de annars hittar sparsamt i naturen.

Det kanske inte är en stor upptäckt som kommer att belönas med Nobelpris, men ändock en fråga som varit föremål för många diskussioner bland drabbade människor. 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter