Minoerna var européer

Den minoiska kulturen blomstrade på Kreta i över ett millennium fram till runt 1 500 före Kristus. Bild: IBL

Den minoiska kulturen blomstrade på Kreta i över ett millennium fram till runt 1 500 före Kristus. Bild: IBL

Ända sedan den brittiske arkeologen Sir Arthur Evans i slutet av 1800-talet hittade det 4 000-åriga kung Minos palats på Knossos har den minoiska kulturen varit något av ett mysterium. Hur uppstod denna högt stående bronsålderskultur på Kreta och vilka var de som byggde den?
Enligt Evans hade minoerna flytt från norra Egypten som invaderats av människor söderifrån för cirka 5 000 år sedan. Dagens arkeologer ifrågasätter dock den tolkningen.
Nyligen gjordes en studie av mitokondrie-dna från ben- och tandrester från över 100 personer som bodde på Kreta för 4  900 till 3 800 år sedan. Den visar att minoerna hade 21 olika mitokondriemarkörer, varav sex var unika för minoerna och 15 var vanliga i moderna, bronsålders- och neolitiska europeiska befolkningar. Ingen av minoerna visade något släktskap med dagens afrikanska befolkningar. Forskarna menar att resultaten pekar på att minoerna var ättlingar till neolitiska grupper som invandrade till Europa från Mellanöstern och Turkiet.
Enligt arkeologiska fynd fanns redan för runt 9 000 år sedan bönder på Kreta och dessa skulle kunna vara minoernas förfäder. Den likhet mellan minoiska och egyptiska konstföremål som finns tros ha berott på kulturellt utbyte över havet och inte invandring.
Men forskarna påpekar att studien inte ger svar på alla frågor eftersom mitokondrie-dna bara ärvs på mödernet och därför inte motsvarar en individs hela arvsmassa.

Material från
Allt om Vetenskap nr 6 - 2013

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter