Mystiskt bygge gjort av neandertalare

En 3D-modell av de ringformade konstruktionerna. Den största är omkring 30 m2 stor.  Bild: Xavier MUTH - Get in Situ, Archéotransfert, Archéovision -SHS-3D, Pascal Mora

En 3D-modell av de ringformade konstruktionerna. Den största är omkring 30 m2 stor. Bild: Xavier MUTH - Get in Situ, Archéotransfert, Archéovision -SHS-3D, Pascal Mora

Mystiska byggnadsverk har påträffats i Bruniquel-grottan i sydvästra Frankrike. De är 176 500 år gamla och är alltså så uråldriga att ingen modern människa kan ha skapat dem. Homo sapiens utvandrade ju inte från Afrika förrän för runt 50 000 – 65 000 år sedan. De enda mänskliga ­varelser som levde i Europa vid den här tiden var neandertalarna, så det är alltså de som måste vara upphovsmän till cirklarna av lossbrutna stalagmiter.

Det finns rester av eldstäder inne i konstruktionerna. Neandertalarna kunde alltså använda eld. För att kunna skapa sådana här verk måste de som grupp varit välorganiserade och bra på att samarbeta. Varför de lade 2,2 ton sten i ringformationer 330 meter in i den mörka grottan är fortfarande en gåta för forskarna. De tror inte att neandertalarna vistades någon längre tid här inne i beckmörkret eftersom de bodde vid öppningen där dagsljuset kom in och röken från elden kunde leta sig ut. Kanske hade konstruktionerna någon form av rituell betydelse.

Ingången till grottan rasade in långt innan vår art kom till trakten och först 1990 tog sig grottutforskare in i den. Det är därför neandertalarnas bygge klarat sig från erosion och annan förstörelse.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter