Ny glass för laktosintoleranta

Livsmedelsforskare hoppas kunna tillfreds­ställa suget av god glass hos laktosintoleranta med glass gjord på frö från lupiner.

Livsmedelsforskare hoppas kunna tillfreds­ställa suget av god glass hos laktosintoleranta med glass gjord på frö från lupiner.

Mer än 60 procent av jordens befolkning är vad man brukar kalla laktosintolerant. Detta ställer till med vissa problem. Glass, till exempel, är ju gott, även om man är stor. Men inte så bra, om man är laktosintolerant. Visserligen finns det alternativ. Tofuglass baserad på soja och en Oatleyvariant på havre. Men finsmakarna är inte alltid helt nöjda. Forskarna vid Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging i Tyskland hoppas att finsmakarna däremot ska bli nöjda med den nya lupinglassen, som alltså är baserad på frön från lupiner (Lupinus). Dessa blomsterfröer innehåller nämligen ett högklassigt protein i nivå med mjölkens och av naturen anpassat för metabolismen också hos laktosintoleranta. 

Material från
Allt om Vetenskap nr 11 - 2011

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter