Nya rön: Jultomten fanns

Sankt Nikolaus tros ha levt cirka 280-343 e.Kr. Målning av Gheorghe Tattarescu (1818-94)

Sankt Nikolaus tros ha levt cirka 280-343 e.Kr. Målning av Gheorghe Tattarescu (1818-94)

Okej, vi medger att rubriken ovan inte är helt korrekt. Men det finns i alla fall nya fakta som kan tyda på att Sankt Nikolaus, det helgon från 300-talet som givit namn åt den brittiska tomten (Santa Claus) och den nederländska (Sinterklaas), faktiskt har existerat.

På New Oxford University har man nyligen undersökt en benbit som genom århundraden har vördats som relik efter Sankt Nikolaus, även kallad Nikolaus av Myra eller Nikolaus Undergöraren. Helgonets reliker har sedan 1087 förvarats i en krypta under altaret i Basilica di San Nicola i Bari i södra Italien, men nu har de brittiska forskarna fått möjlighet att undersöka ett av fragmenten. Och se: med hjälp av kol 14-metoden har man kunnat fastställa att det verkligen kommer från 300-talet.

- Många reliker som vi undersöker visar sig komma från en senare tidsperiod än vad den historiska vittnesbörden säger. Men det här benfragmentet visar tvärtom att det faktiskt kan vara kvarlevor av Sankt Nikolaus själv vi har framför oss, säger professor Tom Higham, en av forskarna.

Enligt legenden föddes Nikolaus i staden Myra i Lykien (i dagens sydvästra Turkiet) av kristna föräldrar. Redan som spädbarn ska han ha visat sin helgonlika personlighet genom att avstå från att dia sin mamma på onsdagar och fredagar.

Vid vuxen ålder prästvigdes Nikolaus och utsågs så småningom till ärkebiskop i hemstaden. Där blev han känd för sin stora givmildhet. Bland annat ska han ha skänkt bort hela sitt arv till de fattiga. Han ska också ha räddat tre döttrar till en skuldsatt man från att tvingas prostituera sig. Det gjorde han, enligt legenden, genom att tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Det är den sistnämnda berättelsen som ligger till grund för dagens jultomte.

En bit av tomten? Bild: T. Higham & G. Kazan

En bit av tomten? Bild: T. Higham & G. Kazan

Under de romerska förföljelserna av de kristna hamnade Nikolaus i fängelse, men frigavs efter en tid. Efter sin död begravdes han i Myra, men kvarlevorna grävdes upp och blev till heliga reliker. Sankt Nikolaus är skyddshelgon för bland annat barn, sjömän, fiskare, falskt anklagade, pantbanker samt tjuvar som ångrat sig.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter