Nytt forskningsfusk

Inte så förtjust i plast som ett par forskare påstod. Bild: Uwe Kils

Inte så förtjust i plast som ett par forskare påstod. Bild: Uwe Kils

I början av juni publicerade två forskare vid Uppsala universitet en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science där de berättade att beteendet hos fiskyngel som åt mikroplastpartiklar förändrades så de rörde sig mindre och inte i lika hög grad som andra fiskar tog skydd från rovdjur. Och värst av allt - de föredrog plast framför sin vanliga föda. Den här oroande nyheten fick stor spridning över hela världen (ja, även Allt om Vetenskap rapporterade den).

Men snart började vetenskapsvärlden ifrågasätta studien eftersom försöken inte gick att upprepa med samma resultat. En anmälan om misstänkt oredlighet i forskningen skickades in till universitetet.

Efter en lång utredningsprocess har nu Uppsala universitet gett anmälarna rätt. Den ena forskaren som varit handledare åt den andra har inte ansökt om de djurförsöksetiska tillstånd som krävdes och får även kritik för att inte ha kontrollerat att studien genomfördes på det sätt som beskrevs. Den andra forskaren har brutit mot bestämmelserna om djurförsöksetiskt tillstånd samt även för att ha fabricerat forskningsresultaten. Vad de eventuella påföljderna blir avgörs av universitetets personalansvarsnämnd.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter