Öknar från rymden

Ungefär en tredjedel av kontinenternas yta täcks av öknar, torra och ogästvänliga platser med ingen eller mycket lite växtlighet och knappt någon tillgång på färskvatten. Öknar kan vara kalla, som på Antarktis och Grönland där det finns områden med nästan ingen nederbörd alls. Men oftast förknippar vi en öken med hetta, sand och enstaka oaser.
Satelliter i omloppsbana kring jorden och allt bättre kameror har fått oss att se vår planet på ett helt nytt sätt. Storskaliga formationer som ibland inte kan uppfattas från marken och knappt ens från flygplan visar sig tydligt på ­bilder tagna från rymden. Där kan vi se hur vinden har skulpterat jättelika sanddyner och spektakulära mönster framträder när man ser marken högt ovanifrån.
En del av bilderna är tagna i våglängder som vi inte kan se, som infrarött ljus, och sedan färgkodade så att skillnader i höjd eller markmaterial syns bättre.

Sanddyner, Saudiarabien

Satellitbild av sanddyner i Rub al Khali – ett av världens mest extrema ökenområden. Det ligger mellan Oman och södra Jemen i söder och södra Saudiarabien i norr. Det finns inte mycket liv i området och permanenta mänskliga bosättningar saknas helt. Bilden är tagen av Landsat-satelliten i våglängder som det mänskliga ögat inte kan se och färglagd i efterhand. De blå områdena visar något fuktigare sand än de bruna.

 

Saltöken, Iran

Dasht-e Kavir i Iran är en ogästvänlig plats som mest består av lera och salta våtmarker. Torra saltskorpor hindrar vattnet från att avdunsta. Bilden är tagen i infrarött och synliga våglängder och sedan färgkodad där blått är fuktigare områden.

 

Gobiöknen, Kina

Bilden visar mystiska vita linjer i Gobiöknen i nordvästra Kina. Vad linjerna egentligen är avslöjar inte det hemlighetsfulla landet, men kanske används de för att kalibrera satellit- och radarsystem. Bild tagen av IKONOS-­satelliten den 27 juli 2010.

 

Oaser, Förenade Arabemiraten

Liwa är ett av få beboeliga områden i Förenade Arabemiratens öknar. Det är ett bälte av oaser i Abu Dhabis sydvästra del. På bilden syns inte oaserna tydligt, men de ­sträcker sig längs den halvmåne­formade bågen som bildas av sandöknen uppe till vänster.

Bilden är färgkodad där de blå områdena är grusslätter och det vita är saltavlagringar.

 

Sanddyner, Algeriet

En bild från den internationella rymdstationen ISS av ett dynhav (erg) i Saharaöknen, östra Algeriet. Norr är uppe till höger. En erg är en plan yta av öken täckt av vinddriven sand. Stora sanddyner ses mellan mörka dalar. Dessa jätte­lika sanddyner flyttar sig inte, men mindre dyner rör sig över dem och bildar kammar som förflyttar sig sakta under årtionden. Mellan några av de större sanddynerna finns områden (grå) som har sopats rena från sand och den underliggande leran och salter har kommit i dagen.

 

Öken, Somalia

En öken i Somalia fotograferad från den internationella rymdstationen ISS.

 

Flod, Namiböknen

Det blå och vita området är floden Tsauchab, ett vattendrag som bara fylls tillfälligt när det regnar längre inåt landet. Namiböknen sträcker sig längs Namibias kust och når även in i Sydafrika i söder och Angola i norr. Området har varit torrt i över 80 miljoner år och öknen kan vara världens äldsta.

Material från
Allt om Vetenskap nr 6 - 2016

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter