Packade som sillar

En mutation gör att guldfisken kan producera egen alkohol vilket håller den vid liv när sjön fryser och syrehalten sjunker drastiskt. Bild: tmek

En mutation gör att guldfisken kan producera egen alkohol vilket håller den vid liv när sjön fryser och syrehalten sjunker drastiskt. Bild: tmek

Guldfiskar kan ha alla möjliga märkliga former, men de har också, precis som sin vilda släkting rudan, en högst unik egenskap – de kan producera alkohol. Tack vare det kan den övervintra på botten av syrefria frusna sjöar. Andra ryggradsdjur skulle dö inom bara några minuter under sådana förhållanden, men guldfisken klarar sig i månader. För att inte riskera att farligt höga halter av mjölksyra byggs upp i kroppen omvandlar fisken den till alkohol som avges i vattnet från gälarna.

Hur detta är möjligt har nu ett internationellt forskarteam undersökt. De fann att fiskarnas muskler inte bara producerar de vanliga proteinerna utan även två extra uppsättningar av de proteiner som bidrar till att kolhydrater kan brytas ner i cellernas mitokondrier för att kunna producera energi.

En av de här proteinuppsättningarna aktiveras vid syrebrist och har en mutation som gör att fisken kan bilda etanol.

Hos fiskar i Nordeuropa kan alkoholkoncentrationen i blodet i slutet av en vinter stiga till nivåer på cirka 0,47 promille (den svenska gränsen för rattfylleri är 0,2 promille). Enligt studien som publicerats i Scientific Reports uppstod den här mutationen hos en gemensam förfader till guldfisken och rudan för ungefär åtta miljoner år sedan och gjorde att fisken kunde klara sig i miljöer där få andra kunde överleva. Det var en konkurrensfördel och hotet från rovdjur minskade.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter