Robotar ber varandra om hjälp

Forskning och utveckling av robotar går framåt med stormsteg, och industrirobotarna blir till exempel allt mer avancerade. Men fortfarande finns många problem som måste lösas – exempelvis att göra robotar mer oberoende av människor. Istället för att skicka ett felmeddelande till en mänsklig operatör skulle en robot kunna begära hjälp av andra robotar. Och det är just sådana robotar som utvecklats vid Örebro universitet.

– Min forskning är ett viktigt steg i att få robotar att bli medvetna om varandra och själva tänka ut hur de kan hjälpa varandra, säger Robert Lundh vid Örebro universitet.

Lundhs avhandling handlar om att robotar inte ska ge upp om de stöter på ett problem, utan kunna ta hjälp av andra robotar om den till exempel behöver hjälp med att avgöra var exakt den befinner sig i förhållande till andra föremål.

Robert Lundhs robot räknar själv ut hur den ska lösa en uppgift som den fått, genom att kolla av vilka andra robotar som finns i närheten och vilken hjälp den kan få av sina jämlikar.

Robotar blir allt vanligare i vår vardag och därför, menar Lundh, är det viktigt att robotarna kan samarbeta med varandra.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter