Röda dinosaurier såg rött

Det är fullt möjligt, enligt ny forskning, att Kotasaurus, som hörde till de jättelika sauropoderna, kan ha haft rött skinn på huvud och nacke.  Bild: SPL

Det är fullt möjligt, enligt ny forskning, att Kotasaurus, som hörde till de jättelika sauropoderna, kan ha haft rött skinn på huvud och nacke. Bild: SPL

Vår bild av hur dinosaurierna såg ut och betedde sig har onekligen förändrats radikalt på senare år. Fossilbevis finns bland annat för att de tog hand om sin avkomma, åtminstone ruvade en del av dem sina ägg. Troligen hade också många av reptilerna fjädrar på kroppen. Och de kan ha haft riktigt färgsprakande färgdräkter om man får tro forskare vid universiteten i Cambridge och Göteborg. De har nämligen funnit att fåglars gen för rött pigment även finns hos sköldpaddor. Generna uttrycks på exakt samma sätt hos de olika djurgrupperna vilket tyder på att den utvecklades hos en gemensam förfader för 250 miljoner år sedan.

”Rödgenen” kodar för ett enzym som gör att bäraren av den kan omvandla gula karotenoider i födan till röda pigment i skinn eller fjädrar. Den påverkar också synen då den gör att röda oljedroppar bildas i ögats näthinna vilket skärper färgseendet i det gul-röda spektret.

Inte osannolikt kan det alltså ha funnits röda dinosaurier, främst växtätare som mumsade i sig stora mängder av mat rika på karotenoider.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter