Rosa delfiner

- det finns bara 30 kvar

Rosa delfiner tillhör arten deltadelfiner, som man vet kan bli lite vit-rosa i färgen. Men riktigt knallrosa delfiner finns bara utanför Thailands östkust och ingen vet idag varför de får den märkliga färgen. Idag finns det bara omkring 30 individer kvar. Och om ingenting görs är de snart utrotade.

Längs Thailands östra kust lever några få rosa delfiner. Om inget görs kan de snart vara utrotade

Längs Thailands östra kust lever några få rosa delfiner. Om inget görs kan de snart vara utrotade

Rosa delfiner låter nästan som en saga. Men de finns på riktigt. De är inte många och de finns bara utanför Thailands östra kust.
För några år sedan trodde man att det fanns en rosa delfin utanför USA:s kust, det visade sig dock vara en albinodelfin, vilket man kunde se på dess röda ögon. Amazondelfinen som finns i de sydamerikanska floderna får en lätt rosa färg som vuxen, men inte alls så djuprosa som de thailändska.
De rosa delfinerna tillhör arten delta­delfiner, Sousa chinensis, som faktiskt är kända för att i vuxen ålder få en lite rosa nyans i sin vit-gråa färg. Det beror på att blodkärlen ligger så ytligt och lyser igenom den ljusa hudfärgen. Detta är dock inte fallet med Thailands rosa delfiner.

Föds svarta

Delfinerna tycks para sig året om, men de flesta kalvar föds mellan december och februari. Honan är dräktig i elva månader och föder oftast en kalv vart tredje år. Delfinkalvarna är omkring en meter långa när de föds och helt svarta. Med tiden blir de ljusare och ljusare för att så småningom få den säregna rosa färgen.
En vuxen rosa delfin blir mellan 220 och 250 centimeter lång och väger någonstans mellan 150 och 200 kilo.

Avtal med fiskare

Ett av de största hoten mot de rosa delfinerna är att de fastnar i fiskarnas nät och drunknar. Fiskarna är inte ute efter delfinerna, utan försöker lära dem att hålla sig på den sida av båten där nätet inte finns.

Ett av de största hoten mot de rosa delfinerna är att de fastnar i fiskarnas nät och drunknar. Fiskarna är inte ute efter delfinerna, utan försöker lära dem att hålla sig på den sida av båten där nätet inte finns.

De rosa delfinerna i Thailand har drastiskt minskat i antal och idag finns endast omkring 30 individer kvar. Det största hotet mot delfinerna har varit fiskarnas nät, där delfinerna fastnar och helt enkelt drunknar. Tack vare en fond, som startades av naturfotografen Tom Svensson tillsammans med en lokal thailändsk viltvårdare, har man gjort ett avtal med de inhemska fiskarna att de inte ska tråla inom ett specifikt område där de rosa delfinerna lever. Deltadelfiner är väldigt revirtänkande och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få dem att flytta på sig, så vi människor får försöka tänka om istället.
Inhemska fiskare har även lärt sig – och delfinerna – ett trick för att undvika att delfinerna fastnar i näten. Delfiner är smarta djur och har lärt sig att när fiskare drar upp sina nät ramlar det alltid av lite fisk som delfinerna snabbt smaskar i sig. Problemet är att delfinerna lätt trasslar in sig i näten under tiden, vilket försvårar för fiskare och kan få ödesdigra konsekvenser för delfinen. Nu har fiskare börjat knacka i den sida av båten där de inte drar upp nätet och kastar i småfisken från näten på den sidan, vilket delfinerna snabbt fattat och håller sig nu borta från näten. På så sätt får delfinerna mat och slipper trassla in sig i näten, samtidigt som fiskares nät håller sig helt. En win-win-situation, helt enkelt.

Hot

Deltadelfinerna utanför Thailands östra kust kan bli riktigt knallrosa.

Deltadelfinerna utanför Thailands östra kust kan bli riktigt knallrosa.

Just fiskenät är ett av de generellt sett största hoten mot deltadelfiner, inte bara de rosa. Andra hot är att de ofta skadas av båtarnas propellrar och att deras livsmiljö förorenas av miljö­gifter. Allt större områden av mangroveträsk skövlas för att ge plats åt industrier som släpper ut miljögifter. När biologer undersökt döda delta­delfiner har man kunnat se höga nivåer­ av olika tungmetaller och miljö­gifter som DDT i djuren.
Det lilla antalet rosa delfiner som finns gör att de andra hoten är så mycket värre. Med bara 30 djur kvar så är varje död delfin en tragedi.
Förhoppningsvis kan fonden PDOTT (The Pink Dolphin of Thailand Trust) fortsätta få till bra avtal med lokalbefolkningen vilka gynnar såväl dem som delfinerna.
Att få bukt med miljögifter och fiske­båtar från andra länder som trålar­ kan bli svårare.

Fakta: 
Rosa delfiner (deltadelfin - Sousa chinensis)

Längd: 220 – 250 centimeter
Vikt: mellan 150 och 230 kilo
Honan är dräktig i elva månader och föder vanligtvis en kalv vart tredje år.
Honan blir könsmogen först vid tio års ålder.
Hanen blir inte könsmogen förrän vid 13 års ålder.
En deltadelfin kan bli upp emot 40 år gammal. Status: deltadelfin – nära hotad (missgynnad).
Rosa delfiner specifikt : akut hotad.

Material från
Allt om Vetenskap nr 7 - 2011

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter