Så koloniserades Skandinavien

Världens första norrman? Skelettdelar från Hummervikholmen i Norge är de äldsta som påträffats i landet. Platsen är en av dem som undersökts i studien. Bild: Beate Kjørslevik

Världens första norrman? Skelettdelar från Hummervikholmen i Norge är de äldsta som påträffats i landet. Platsen är en av dem som undersökts i studien. Bild: Beate Kjørslevik

För ungefär 10 000 år sedan blev Skandinavien isfritt, som en av de sista delarna av Europa. Det dröjde sedan inte länge förrän de första människorna sökte sig hit upp. Men vilka var de?

En internationell tvärvetenskaplig forskargrupp, i vilken forskare från Uppsala universitet ingår, har tagit reda på det. Bland annat har de analyserat genom hos sju individer som levde för 9 500-6 000 år sedan på den norska Atlantkusten, Gotland och Stora Karlsö. Dna-analyser visade att människorna kom från två olika håll. De första kom söderifrån, från vad som idag är Danmark och Tyskland. Troligen var de blåögda och hade mörk hy.

Lite senare anlände andra grupper från nordost. De hade följt den isfria Atlantkusten, och hos dem var hudfärgen ljusare och ögonfärgen varierade.

Grupperna tillverkade sina stenverktyg på lite olika sätt och deras kostvanor skilde sig också.

De två grupperna möttes, blandades upp och resultatet var att skandinaverna på den här tiden hade större genetisk variation än jägare-samlare nere på kontinenten. Idag är det precis tvärtom – människor i södra Europa har större genetisk variation än vi i norr.

Med tiden tycks det som om ättlingarna till de tidiga skandinaverna även genetiskt anpassade sig till det kallare och mörkare klimatet. Genen för ljus hy och ljusa ögonpigment blev vanligare än hos deras förfäder.

Man kan inte säga att det finns några ättlingar till dessa människor kvar. En del arvsanlag har bevarats, men många, många fler invandringsvågor har genom årtusendena spätt ut det så att inte mycket återstår.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter