Saturnus måne kan hysa liv

Enceladus som är betydligt mindre än vår måne har en istäckt yta under vilken det antas ligga ett hav.  Bild: Nasa/JPL-Caltech/Space Science Institute

Enceladus som är betydligt mindre än vår måne har en istäckt yta under vilken det antas ligga ett hav. Bild: Nasa/JPL-Caltech/Space Science Institute

Än så länge är det bara på jorden vi med säkerhet vet att det finns liv. Men hoppet om att finna organismer på andra platser i vårt solsystem har ökat. Forskarna har tidigare varit, och är fortfarande, mycket spända på att se vad som döljs i Jupitermånen Europas istäckta hav. Det mesta tyder på att det under en tjock isskorpa finns flytande saltvatten.

Nu har Cassini-sonden som utforskar Saturnus och dess månar upptäckt att även månen Enceladus är en lika lovande kandidat som Europa till att hysa liv. I ångplymer som strömmar upp från sprickor i isen påträffades molekylärt väte. Den mest rimliga förklaringen till att vätet finns där är enligt forskarna att det sker kemiska reaktioner mellan månens steniga skorpa och hett vatten. Det antyder i sin tur att Enceladus kan ha hydrotermala källor på havsbotten. Sådana finns även på jorden och mycket möjligt var det i sådana miljöer som livet här en gång uppstod, och än idag frodas märkliga ekosystem i dessa mörka miljöer. Halterna av väte som påträffats i den utströmmande ångan på Enceladus anses fullt tillräckliga för att kunna försörja mikoorganismer med kemisk energi.

Så gott som alla förutsättningar för att liv ska kunna ha utvecklats finns därmed på Enceladus. Det gäller bara att hitta dessa små varelser – om de nu finns.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter