Sjungande vägar

I Japan finns ett tjugotal vägsträckor som har preparerats så att de spelar en musiksnutt medan man kör. Det hela är en variant på våra bullriga vägräfflor som ska få oss att inte köra av vägen. Här har man istället dragit räfflorna, eller spåren, över hela vägbanan och genom att variera avståndet mellan dem får man fram en melodi med hjälp av hjulens vibrationer mot vägen. Täta intervaller ger ljusa toner, längre intervall lägre och för att få rätt fart på melodin brukar det finnas en vägskylt med rekommenderad hastighet. Melodierna kan vara allt från populära barnsånger som Mary had a little lamb till ouvertyren till Rossinis opera Wilhelm Tell.
En av de första spelande vägbitarna skapades på 1990-talet utanför byn Gylling på östra Jylland och väginstrumentet döptes till Asphaltophone. Bildens Melody Road ligger i Nagano i Japan och spelar upp en melodisnutt som påminner om den gamla folkvisan Greensleeves om man kör 40 kilometer i timmen.

Fakta: 
Ljudlig turism

För dig som tröttnat på de gamla vanliga turistdestinationerna med sina sönderbesökta monument och fullpackade turistfällor, finns sedan några år en ny typ av upplevelseturism: ljudturism. Destinationer där man som besökare kan få lyssna på unika ljudupplevelser som kan vara både konstgjorda och naturliga. Från fågelberg till byggnader med mystiska ekon eller vägar som spelar musik. På sajten sonicwonders.org har en forskare i akustik, professor Trevor Cox vid University of Salford, skapat en interaktiv världskarta över ljudliga resmål värda att besöka.
Allt om Vetenskap ger här några restips inför påskledigheten och sommaren. 

Sjungande sanddyner
De flesta av världens sanddyner är tysta, men så finns det runt 35 stycken som liksom brummar högt när sanden rasar längs sluttningarna. Exakt varför just dessa låter är oklart, men troligtvis skapas ljudet genom att de miljontals sandkornen krockar med varandra när de rullar nerför sluttningen. Tonläget bestäms av storleken på kornen, små korn låter ljusare än grövre korn, så varje sanddyn har sin egen särskilda ton.
De lågfrekventa ljuden låter likt ett propellerplan och kan komma upp i över 100 decibel och höras på flera kilometers avstånd. Några av de mest kända sjungande dynerna är Kelsodynerna i Mojaveöknen i USA, de skrikande dynerna i Erg El-Zahar i Marocko och det sjungande sandberget Mingsha Shan utanför Dunhuang i nordvästra Kina.
Bild: IBL

Material från
Allt om Vetenskap nr 4 - 2014

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter