Snöbrist i Alperna

December 2015 i schweiziska Davos. Strålande sol, men snö var en bristvara. Utan snökanoner hade backarna haft barmark. Bild: Archiv SLF

December 2015 i schweiziska Davos. Strålande sol, men snö var en bristvara. Utan snökanoner hade backarna haft barmark. Bild: Archiv SLF

Klimatförändringarna märks av allt tydligare i Alperna. Glaciärerna krymper och snöbrist tidigt på skidsäsongen är nu vanligt. På den schweiziska sidan var december 2016 den torraste sedan mätningarna började för 150 år sedan och för tredje året i rad var bristen på natursnö under julen så stor att skidanläggningarna helt fick förlita sig på konstsnö.

Och det kommer att bli mycket värre, enligt en studie i The Cryosphere. I slutet av det här århundradet kan snötäcket i Alperna vintertid vara 70 procent mindre. Lyckas vi följa Parisavtalet och stanna vid en temperaturökning på max två grader kan minskningen stanna vid 30 procent år 2100. Men risken är att tillräckligt mycket snö för vintersporter endast kommer att kunna garanteras på över 2 500 meters höjd och även där blir snötillgången sämre.

Det finns visserligen klimatmodeller som pekar på att ett ­varmare klimat skulle öka nederbördsmängden i Alperna, men ­varmare väder innebär troligen att denna kommer att falla som regn och inte snö.

Skidåkare är inte de enda som har anledning att deppa över ­detta. Den för regionen viktiga turistnäringen hotas och för miljön kan de förändrade nederbördsmönstren och krympande ­glaciärer leda till vattenbrist då mindre smältvatten fyller på de bäckar och floder som rinner nedför bergsområdet. Det kan få allvarliga konsekvenser eftersom flera av Europas mest betydelsefulla floder såsom Rhen, Rhône, Po och flera av Donaus bifloder har sina källor här.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter