Spindelapa - smart primat med jättesvans

Apor sitter gärna ner och putsar varandra när de känner för lite socialt­ umgänge. Men inte spindelaporna – de lindar hellre ihop sina svansar­ och myser. Svansarna är nämligen en både viktig och framträdande kroppsdel hos dessa apor.
Det finns också studier som tyder på att aporna tillhör­ de allra intelligentaste primaterna, smartare än bland annat gorillor. Det gör dem till det smartaste­ djuret i Latinamerikas djungler.

I de tropiska regnskogarna i Central- och Sydamerika, så långt norrut som till Mexiko, lever spindelaporna. Det är högljudda apor som med stor skicklighet svingar sig fram genom lövverket. Deras långa armar och ben, för att inte tala om gripsvansen, och väldigt flexibla skuldror gör att de kan svinga sig så bra.

Spindelapans svans är lång. Den kan vara dubbelt så lång som apans kropp och är hårlös på undersidan. Svansens undersida med sina förhöjningar och gropar är lika unik för varje individ som människans fingeravtryck.

Händerna har bara fyra fingrar och saknar tumme. Gripsvansen används­ mest som en extra arm, men också för att kommunicera med och för att hålla balansen. Ofta kan man se en spindelapa hänga upp och ner med svansen och en eller två händer runt en gren.

Apan håller sig oftast högt upp i träden, där de även tillbringar natten­.

Högljudd

Att spindelapan kommunicerar med kroppsspråk där svansen ofta är inblandad betyder inte att de är tysta. Även ljud, och då handlar det om höga ljud, ingår i kommunikationen. De skäller när de känner sig hotade och kan även låta som en gnäggande häst eller ge ifrån sig ett utdraget skrik. De är heller inte främmande för att aktivt försvara sig mot ovälkomna gäster. När ett hot eller en på annat sätt oönskad gäst närmar sig, drar spindelapan upp stora grenar i träden som de sedan släpper ner på eller i närheten av inkräktaren. Fungerar inte det, börjar aporna hoppa och skaka på grenarna och utstöta höga ljud. Om inte heller det är tillräckligt avskräckande blir aporna riktigt otrevliga och kissar och bajsar ner på inkräktaren.

Smartaste djuret i Latinamerikas djungler. Bild IBL

Smartaste djuret i Latinamerikas djungler. Bild IBL

Honorna lämnar gruppen

Spindelaporna lever i lösa grupper som kan bestå av upp till 25 individer. Dagtid brukar aporna samla sig i smågrupper med fyra-fem apor för att äta och vila. Det är ledarhonans uppgift att se till att gruppen hittar mat.

Maten består till 90 procent av frukt och nötter. De äter omkring 150 olika slags frukter, ofta fallfrukt. Det gäller att komma ihåg var frukterna växer och när de mognar, och då är apans goda minne till stor hjälp. Spindelapan fungerar också som fröspridare då de flesta av alla de frön de äter kommer ut i gott skick. Apan äter också honung, spindlar, insekter och förmultnat trä.

Hos spindelaporna är det honorna som vid vuxen ålder lämnar gruppen för att hitta en partner och en ny grupp, vilket är ovanligt bland primater. Hanarna verkar ha ett starkare socialt band med varandra och stannar ofta i samma grupp med samma hanar livet ut.

Honan ansvarar ensam för ungens uppfostran och ungefär vid ett års ålder lämnar ungen modern för egna upptäcktsfärder.

Honan ansvarar ensam för ungens uppfostran och ungefär vid ett års ålder lämnar ungen modern för egna upptäcktsfärder.

Det är också honan som väljer ut vilken hane som hon vill para sig med, något som sker vartannat till vart fjärde år. Honan får bara en unge, som de första veckorna hänger runt hennes mage, för att sedan klättra upp på hennes rygg. Även här kommer svansen till nytta – ungen säkrar sig med sin svans runt mammans som en extra säkerhetsåtgärd.

Efter ett år lämnar ungen sin mor, och vid fyra-fem års ålder är den vuxen nog för att själv bli förälder.

Hanarna är inte inblandade i ungarnas uppfostran överhuvudtaget.

Hot

Det största hotet mot denna apa är att man skövlar skogarna där den har sin naturliga miljö. Ett annat problem är att spindelapan anses vara ett trevligt husdjur, så den fångas in och säljs på marknader. Den är också populär som försöksdjur, framför allt i forskning kring malaria eftersom den är mottaglig för sjukdomen.

Det finns studier som tyder på att spindelapan är ­intelligentare än gorillan.

Det finns studier som tyder på att spindelapan är ­intelligentare än gorillan.

Saken blir inte heller bättre av att apan blir könsmogen sent. Det innebär att den förökar sig långsamt, vilket gör att beståndet snabbt minskar. Det finns sju olika arter av spindelapan, varav en anses sårbar, fyra är starkt hotade och två är akut hotade, enligt IUCN:s röda lista.

Fakta: 
Spindelapor

Latinskt namn: Tillhör släktet Ateles. Till exempel Ateles paniscus – svart spindelapa.
Kroppslängd: Mellan 38 och 63 centimeter.
Svanslängd: Mellan 50 och 89 centimeter.
Vikt: Upp till elva kilo.
Ungar: Honan föder en unge vartannat till vart fjärde år.
Livslängd: Troligen runt 30 år i naturen. En individ blev hela 48 år gammal i fångenskap. 
Material från
Allt om Vetenskap nr 1 - 2013

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter