Superdatorkampen om världsherraväldet

TaihuLight – dagens snabbaste dator.

TaihuLight – dagens snabbaste dator.

Världens två kraftfullaste datorer finns i Kina. Sunway TaihuLight rankas för tillfället som den mest imponerande datorn med en maximal processorkraft på 93 petaflops, vilket lite förenklat betyder att den kan göra 93 000 000 000 000 000 beräkningar per sekund. Japan och även USA, där den sistnämnda för närvarande har den tredje, fjärde och femte kraftfullaste datorn, har alltså halkat efter Kina. Och det är naturligtvis inget som de två datorstormakterna är tillfreds med.

Superdatorn Aurora är en av de amerikanska datorerna som ska återta topplaceringen från Kina. Bild: Intel

Superdatorn Aurora är en av de amerikanska datorerna som ska återta topplaceringen från Kina. Bild: Intel

Enligt Reuters har den japanska regeringen avsatt motsvarande 1,6 miljarder kronor för bygget av en superdator som ska bli världens snabbaste med en kapacitet på 130 petaflops. AI Bridging Cloud Infrastructure, eller bara ABCI, heter superdatorn som ska vara klar 2018. Det finns dock en del frågetecken kring projektet – bland annat om summan som avsatts också ska räcka till en byggnad, och hastigheten som uppgivits sägs inte gälla för 64-bitarsberäkningar.

Stämmer det sistnämnda så blir den inte snabbare än de kinesiska datorerna. Och i vilket fall så hamnar den ändå i skuggan av inte mindre än tre amerikanska monsterdatorer.

Superdatorn Summit, som ska tas i drift på statliga Oak Ridge National Laboratory i Tennessee samma år ska få en prestanda på hela 200 petaflops och därmed bli forskarvärldens kraftfullaste. På sikt ska den ersätta den nuvarande Titan som finns på samma ställe och idag innehar tredjeplatsen över världens potentaste superdatorer med en kapacitet på 17 petaflops.

De andra två superdatorerna som planeras i USA under 2018 heter Sierra som ska hamna på 150 petaflops och Aurora på 180 petaflops.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter